Лидерите на Европейския съюз се очаква да призоват за създаване на хуманитарни коридори и пауза във военните действия, за да се достави необходимата помощ в Газа, пише Ройтерс, позовавайки се на проекторезолюция, която все още трябва да бъде одобрена на срещата на върха в Брюксел в четвъртък.

През последните седмици страните от Европейския съюз направиха противоречиви изявления, докато се опитваха да формулират позицията си относно войната между Израел и "Хамас". Германия, Австрия, Унгария и Чехия изразиха безусловна подкрепа за Израел, докато Испания и Ирландия се обявиха в защита на палестинците. Срещата на върха в Брюксел трябва да съгласува обща позиция между членовете на ЕС.

"Европейският съвет изразява дълбоката си загриженост от влошаващата се хуманитарна ситуация в ивицата Газа и призовава за постоянен, бърз, безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп и помощ на нуждаещите се чрез всички необходими мерки, включително хуманитарни коридори и паузи", цитира агенцията текста на документа.

"Европейският съюз ще работи в тясно сътрудничество с партньорите си в региона, за да защити цивилните, да предостави помощ и да улесни достъпа до храна, вода, медицински грижи, гориво и подслон, като гарантира, че терористичните организации няма да злоупотребяват с такава помощ", пишат авторите на проекторезолюцията.

Ден преди това в Съвета за сигурност на ООН Израел възрази срещу приемането на резолюции, призоваващи за прекратяване на огъня и хуманитарна пауза, настоявайки, че "Хамас" ще използва тази възможност за собствените си цели и в резултат на това ситуацията за цивилните само ще се влоши.

Политико: Две войни може да се окажат в повече за европейските лидери

Политико: Две войни може да се окажат в повече за европейските лидери

Конфликтът между Израел и Хамас все повече измества Украйна