Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел свиква извънреден Европейски съвет утре - 24 февруари, съобщава "Ройтерс".

Важно е да останем единни и решителни и съвместно да определяме общите си подход и действия, се посочва в неговата покана до европейските лидери.

На срещата ще бъде въпросът как Русия да бъде държана отговорна за своите действия, както и по какъв начин ЕС ще продължи да подкрепя Украйна в бъдеще.

Изостряйки криза, която според Запада може да доведе до война, руският президент Владимир Путин призна за независими самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна и разпореди разполагане на войски на територията им.

Последваха остри реакции срещу решението.

Йоурова: ЕС допусна грешка, Путин трябва да е първи в списъка със санкции

Йоурова: ЕС допусна грешка, Путин трябва да е първи в списъка със санкции

В решението зам.-председателят на ЕК не вижда дипломация, а слабост

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Украйна може да прекрати дипломатическите си отношения с Русия. Днес украинският парламент одобри налагането на санкции срещу 351 руснаци, сред които и депутати, подкрепили признаването на независимостта и изпращането на руски войски в двата отцепили се региона в Източна Украйна.

Вчера Великобритания обяви, че налага санкции на пет руски банки, както и персонални санкции срещу трима руски граждани.

Германия пък спря проекта за газопровода "Северен поток 2" с Русия.

ЕС не наложи санкции на Путин, но удари депутати и военни

ЕС не наложи санкции на Путин, но удари депутати и военни

Общността единна срещу руската агресия

Впоследствие обаче стана ясно, че под ударите на новите санкции на ЕС засега не попада руския президент Владимир Путин.

Беше прието налагането на санкции на 351 депутати от Държавната дума на Русия, гласували за признаването на Донецката и Луганска народни републики.

В санкционния списък попадат също 27 индивида и дружества, които имат роля за подкопаването или заплахата за териториалната цялост и суверенитета на Украйна.