Само една политическа група в Европейския парламент (ЕП) - на Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) - не порица днес поведението на Турция от последните години при обсъждането на докладите за напредъка на страната по пътя към ЕС, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел.

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) посочи, че в Турция няма върховенстно на закона и че страната не поддържа добросъседски отношения.

Групата на социалистите и демократите настоя, че няма предпоставки за подобряване на отношенията с Анкара и за възобновяване на преговорите за присъединяване.

Ердоган вижда бъдещето на Турция в Европа и ЕС

Ердоган вижда бъдещето на Турция в Европа и ЕС

Въпреки взаимните критики в последните години

От "Обнови Европа" подчертаха, че Турция се отдалечава от европейските ценности, а от "Идентичност и демокрация" добавиха, че докладът не е за "напредък", а за отстъпление, защото страната вече не отговаря на основните изисквания за водене на преговори с ЕС.

Зелените допълниха, че изводите от доклада не са измислени, а последица от събитията в последните години. Левите отчетоха, че няма напредък, както и че президентът Реджеп Тайип Ердоган отправя заплахи не само към народа си, но и към своите съседи.

Единствено от ЕКР отбелязаха, че Анкара очаква от 1964 г. присъединяване към ЕС. Тази парламентарна група отчете, че Турция била в много трудно геополитическо положение, оставена сама. ЕКР определи езика на доклада като враждебен.

Евродепутатът Ангел Джамбазки, като представител на парламентарната комисия по петициите, заяви, че Ердоган държи в затвора не само журналисти, но и децата им, действа предизвикателно в Египет, Кипър, Либия, Нагорни Карабах. Този човек ви се подигра в очите, когато изпрати г-жа Фон дер Лайен на диванчето в антрето. Това е диктатор, който унижава ЕП и ЕС, добави той.

Фон дер Лайен за „дивангейт“: Чувствам се наранена и сама, като жена и като европейка

Фон дер Лайен за „дивангейт“: Чувствам се наранена и сама, като жена и като европейка

Не намира основание за станолото в европейските договори...

От своя страна Илхан Кючюк от "Обнови Европа" настоя, че било време да се преосмислят отношенията ЕС-Турция, те да бъдат честни, открити и насочени към задълбочаване на сътрудничеството. Той предложи да започнат преговори за осъвременяване на митническия съюз и ЕП да подкрепи отпадането на визите за турски граждани.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей посочи, че в последната година отношенията с Анкара са били ограничени и са достигнали много ниска точка. Той отбеляза, че Турция е допринесла за напрежението на остров Кипър, в Егейско и Средиземно море, не спазва основните права и действащото митническо споразумение. По неговите думи турската външна политика е била в противоречие с европейските цели, макар в последните месеци да има известно подобрение.

По думите му се отчита допълнително отстъпление от върховенството на закона и препоръките на ЕК, предприемат се действия срещу свободата на изразяване и на събиране, не се изпълняват решенията на Европейския съд за правата на човека. Вархей предупреди, че ако се установи допълнително влошаване, ЕС е готов да използва средствата, с които разполага.

Турция и ЕС затоплят отношенията

Турция и ЕС затоплят отношенията

В последно време има "подобряване на цялостната атмосфера"