Председателят на Европейската комисията Урсула фон дер Лайен заяви пред Европейския парламент, че при посещението си в Турция не е била третирана на нивото на ранга си, съобщи БНР.

"Аз съм първата жена председател на Европейската комисия и очаквах да бъда третирана именно като председател по време на визитата ми в Турция преди две седмици. Но не бях." - посочи тя пред пленарната зала на ЕП във връзка с т. нар "дивангейт".

Припомняме, при посещението в Анкара заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, в началото на срещата с турския президент Реджеп Ердоган, за нея не беше предвиден стол и след кратко колебание тя седна на диван, намиращ се встрани.

Евродепутати искат отговори заради "дивангейт" на Турция

Евродепутати искат отговори заради "дивангейт" на Турция

Отговорите трябва да дават Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел

Фон дер Лайен добави, че не може да намери никакво оправдание за случилото се в европейските договори и е стигнала до заключението, че до ситуацията се е стигнало, тъй като тя е жена.

"Щеше ли това да се случи, ако бях в костюм и вратовръзка? На предишните кадри не видях недостиг на столове. Но също така не видях и никакви жени. Уважаеми евродепутати, много от вас може би са преживели нещо подобно, особено жените. И съм сигурна, че знаете как се чувствам - наранена и сама. Като жена и като европейка." - сподели тя.

Фон дер Лайен допълни, че заради високата ѝ позиция камерите са показали нейния случай по целия свят, но не така стои въпросът с отношението към милиони жени.

"Хиляди подобни инциденти, някои от които далеч по-сериозни, преминават незабелязано и никой не ги улавя, за тях не се чува нищо, защото там няма камери и никой не им обръща внимание. Трябва да сме сигурни, че за тях също ще се говори, а като се говори - и да се действа в тази насока." - отбеляза председателката на ЕК.

ЕК призова за ратифициране на Истанбулската конвенция, не придава значение на „дивангейт“

ЕК призова за ратифициране на Истанбулската конвенция, не придава значение на „дивангейт“

6 страни не са одобрили документа...

Тя посочи Истанбулската конвенция като важен инструмент в тази насока и определи като "неприемлив" факта, че страни от ЕС не са я ратифицирали. Сред тях е и България.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че не е реагирал, за да не създаде политически инцидент, който би рискувал да разруши политическа и дипломатическа подготовка, продължила месеци наред.

Шарл Мишел не можел да спи добре след "Дивангейт"

Шарл Мишел не можел да спи добре след "Дивангейт"

Ако можех, щях да се върна назад и да поправя случилото се, разкайва се той

Същевременно евродепутатът от Европейската народна партия Франсоа-Ксавие Белами заяви, че се срамува от компромисите на ЕС към действията на турския президент Реджеп Ердоган, включително и към България.

"Срам ме е заради кюрдите, предадени в Сирия, след като победиха "Ислямска държава", срам ме е за цивилните в Либия, срам ме е заради нашите гръцки, кипърски и български братя, чиито суверенитет е заплашван непрекъснато. За арменския народ, братски за Европа, изоставен на едностранната агресия, който трябваше да се опълчи сам на дроновете на Ердоган, на неговите джихадистки наемници и бомби." - подчерта той.

Турция обвинява ЕС за "ДиванГейт" скандала

Турция обвинява ЕС за "ДиванГейт" скандала

По време на срещата Фон дер Лайен бе оставена без стол