Европейският авиационен регулатор потвърди съвета на авиокомпаниите за повишено внимание във въздушните пространства на Израел и Иран, съобщава "Ройтерс".

Той обаче уточни, че е нямало риск за гражданските полети по време на напрежението през уикенда, когато Иран изстреля стотици ракети и дронове срещу Израел.

Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA) заяви, че тя и Европейската комисия ще "продължат да следят отблизо ситуацията, за да оценят всички потенциални рискове за безопасността на операторите на въздухоплавателни средства в ЕС и да бъдат готови да действат според нуждите".

Насоките на EASA, които вече са в сила за авиокомпаниите в Израел и Иран, продължават да се прилагат.

Те включват проявяване на повишено внимание и следене на всички налични аеронавигационни публикации за Израел и съседното въздушно пространство до 100 морски мили около страната.

Въздушният трафик е нарушен в региона на Близкия изток

Въздушният трафик е нарушен в региона на Близкия изток

Русия не е била уведомена от Техеран за атаката

За Иран се препоръчва повишено внимание и се отбелязва, че "продължава да има увеличен потенциал за грешни изчисления и/или погрешна идентификация" във въздушното пространство над иранската столица Техеран.

Авиокомпаниите по света преустановиха някои от полетите си след атаката на Иран срещу Израел с над 300 ракети и дронове, които бяха свалени предимно от подкрепяната от САЩ система за противоракетна отбрана на Израел или нейните съюзници, преди да достигнат израелското въздушно пространство.

Атаката беше в отговор на предполагаем израелски въздушен удар срещу консулството на Иран в Сирия на 1 април, при който бяха убити седем командири и офицери от Иранската революционна гвардия.

EASA посочи, че всички засегнати въздушни пространства - Израел, Ливан, Йордания, Ирак и Иран - са били затворени от съответните власти през съответния период.

"В нито един момент не е имало риск за прелитането на гражданската авиация", уверяват от агенцията. Прелитането включва транзитно преминаване на въздухоплавателно средство през въздушното пространство, обикновено на голяма крейсерска височина.

Всички мерки за временно затваряне на въздушни пространства, наложени през уикенда, са отпаднали от вчера.

Йордания, Ирак и Ливан възобновиха въздушния трафик

Йордания, Ирак и Ливан възобновиха въздушния трафик

Рисковете за сигурността вече са преодолени