Общият съд на ЕС постанови, че бившият президент на испанския регион Каталуния Карлес Пучдемон, заедно с други двама сепаратистки евродепутати - Тони Комин и Клара Понсати - трябва да загубят парламентарния си имунитет на фона на дългогодишна съдебна битка за начина, по който Европейският парламент е отговорил на искания от испанския Върховен съд, пише европейската редакция на "Политико".

Испания настоява за сваляне на имунитета на евродепутатите, за да ги съди за ролята им в незаконен референдум за независимост на Каталуния, проведен през 2017 г. Пучдемон, Комин и Понсати избягаха от Испания непосредствено след вота и по-късно бяха избрани в Европейския парламент .

В Брюксел Пучдемон каза, че ще обжалва решението пред Съда на Европейския съюз. Пучдемон заяви, че след решението от сряда той не е нито по-близо, нито по-далеч от завръщането си в Испания.

Решението на Общия съд се съсредоточи върху гласуването на Европейския парламент през 2021 г. в полза на отнемането на имунитета на тримата евродепутати. Каталунските политици твърдяха, че гласуването, проведено по искане на Върховния съд на Испания, е било политически мотивирано.

Пучдемон и Комин също твърдяха, че покойният президент на Европейския парламент Давид Сасоли умишлено е отказал да им позволи да защитят имунитета си. В сряда съдът в Люксембург отхвърли тези аргументи в две отделни решения.

Решението на Общия съд може да проправи пътя за екстрадирането на евродепутатите в Испания - нещо, което властите в Мадрид отдавна търсят.

Миналата година коалиционното правителство на Испания, ръководено от социалистите, направи промени в наказателния кодекс, които доведоха до оттегляне или понижаване на някои, но не всички, от обвиненията срещу сепаратистите.

Това позволи някои дългогодишни заповеди за арест да бъдат отменени - и Понсати да се върне в Испания за първи път от 2017 г.

Понсати беше задържан за кратко от полицията, но освободен няколко часа по-късно.

Въпреки че Върховният съд на Испания оттегли обвинението си за бунт срещу Пучдемон през януари, бившият президент на Каталуния все още е преследван от испанските власти за престъпления на утежняващо присвояване и неподчинение.

В Мадрид испанският министър на правосъдието Пилар Льоп отговори на решението, като настоя: "Гражданинът Пучдемон трябва да се яви в съда".

Не е ясно колко бързо Испания може да издаде нова европейска заповед за арест на каталунските евродепутати; това може да зависи от това дали Съдът на ЕС ще приеме да разгледа жалбата на Пучдемон и дали междувременно ще възстанови временно техния имунитет.

Дори ако Съдът на ЕС откаже да разгледа делото, също така остава неясно дали белгийските власти ще отговорят на нова заповед за арест на Пучдемон предвид историческото нежелание на страната да ги предаде на испанската правна система.

Каталуния поиска нов референдум за независимост от Испания

Каталуния поиска нов референдум за независимост от Испания

Около 52% от каталунците са против независимостта