Фридрих Мерц, който е един от спряганите за кандидати за наследник на германския канцлер Ангела Меркел начело на Християндемократическия съюз (ХДС), коментира, че Брекзит ще има голямо влияние върху икономиката на континентална Европа.

Той добави, че Брекзит е най-голямата заплаха, пред която Европейският съюз е изправен в момента, но не се надявал да види още един референдум по темата във Великобритания.

Анегрет Крамп-Каренбауер официално обяви кандидатурата си за наследник на Меркел в ХДС

Анегрет Крамп-Каренбауер официално обяви кандидатурата си за наследник на Меркел в ХДС

"Това е краят на ерата", съобщи тя

"Германците трябва да допринесат повече от другите за успеха на Европейския съюз. Трябва да направим повече, отколкото всъщност правим", коментира Мерц, допълвайки: "Европа действително е на прага в момента."

Според Мерц еврото е твърде слабо за германската икономика, но е твърде силно за повечето други страни от еврозоната.

"Ние се възползваме от това", посочи Мерц за валутния курс на еврото и добави: "Това е една от основните причини за нашата сила."

Кандидатите за наследници на Меркел

Кандидатите за наследници на Меркел

Анегрет Крамп-Каренбауер, Йенс Шпан и Фридрих Мерц

"Даунинг стрийт" 10 се опитва да уреди приключване на споразумението за Брекзит, за да предизвика среща за сключване на споразумението по-късно този месец. Според британския премиер Тереза Мей въпреки факта, че 95 процента от споразумението за Брекзит е завършено, британското правителство все още е изправено пред предизвикателство да разреши въпроса със защитния механизъм за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия.