В понеделник, докато американците коментираха възможността за повдигане на обвинение срещу Доналд Тръмп и арест на бившия президент, британският журналист Елиът Хигинс оживи хипотезата. Хигинс, основателят на Bellingcat, група за разследване от открити източници, използва най-новата версия на инструмента за генеративно изкуство Midjourney, за да илюстрира неслучил се "арест" на Тръмп. Той показа ярки снимки на множество полицаи, които влачат 45-ия президент по земята, пише американското списание "Атлантик".

Хигинс не спря дотук. Той генерира поредица от изображения, които стават все по-абсурдни: Доналд Тръмп-младши и Мелания Тръмп крещят на тълпа от арестуващи Тръмп полицаи; Тръмп плаче в съдебната зала, тренира във фитнеса с други затворници, чисти тоалетната на затвора и в крайна сметка бяга от затвора през канализация в дъждовна вечер. Историята, която Хигинс публикува в "Туитър" в продължение на два дни, завършва с Тръмп, който плаче в Макдоналдс в оранжевия си гащеризон.

Всички публикации в "Туитър" завладяват окото, но само сцената с ареста на Тръмп стана мега популярна. Хората веднага започнаха да "кършат ръце" за възможността творенията на Хигинс да подведат нищо неподозиращата публика да мисли, че Тръмп наистина е бил арестуван, или да доведат до падането на американската правна система. "Много хора са копирали изображения, генерирани с помощта на изкуствен интелект (ИИ) на Елиът, на арестуването на Тръмп и някои ги споделят като истински. Други са генерирали много подобни изображения и нови продължават да се появяват. Моля, спрете това", написа в "Туитър" популярният развенчаващ фалшиви новини акаунт HoaxEye. "След 10 години правната система няма да приеме никаква форма на доказателства от първа или втора ръка, които не са на местопрестъплението по време на ареста", тревожи се анонимен потребител в Туитър". "Единствената надеждна дума ще бъде на арестуващия полицай и полиграфа. правната система ще бъде задушена от фалшификати и фалшифицирани доказателства."