ФБР претърсва дома на президента Джо Байдън в Рехобот Бийч, Делауеър, на фона на разследването на специалните прокурори за работата му с класифицирани материали, което се задълбочава, съобщи Си Ен Ен

"Днес, с пълната подкрепа и сътрудничество на президента, се провежда планирано претърсване на дома му в Рехобот, Делауеър", пише в изявление личният адвокат на Байдън Боб Бауер.

"Съгласно стандартните процедури на Министерството на правосъдието, в интерес на оперативната сигурност и интегритет, това се направи без предварително публично известие и ние се съгласихме да сътрудничим", каза Бауер. "Днешният обиск е по-нататъшна стъпка в задълбочен и навременен процес на Министерство на правосъдието, който ще продължим да подкрепяме и улесняваме изцяло. Ще имаме допълнителна информация в края на днешното претърсване.

Впоследствие Си Ен Ен съобщи, че по информация на адвоката на Байдън ФБР е завършило претърсването, като не са открити класифицирани документи.

ФБР подхвана Джо Байдън заради секретните документи

ФБР подхвана Джо Байдън заради секретните документи

Ново развитие на скандала

Претърсването на ФБР в Рехобот бележи третия известен случай, в който федерални агенти претърсват имоти, свързани с Байдън, за да търсят секретни материали.

Преди това ФБР претърси дома на Байдън в Уилмингтън, Делауеър, като намери "множество предмети", съдържащи класифициран материал. Претърсването бе извършено на 20 януари.

ФБР също претърси офиса на Penn Biden Center във Вашингтон в средата на ноември, след като адвокатите на Байдън за първи път откриха секретни материали в заключен килер в мозъчния тръст.

Байдън купи дома си в Рехобот, след като напусна вицепрезидентския пост. Той и съпругата му от време на време прекарват уикендите там. Двамата за последно са били там от 23 до 30 януари.

Претърсването идва в деня, в който Министерството на правосъдието обяви, че специалният прокурор Робърт Хър официално е започнал работата си по надзора на разследването на работата на Байдън с класифицирани документи. Хър поема поста на американския прокурор Джон Лауш, който извърши първоначален преглед, който в последствие се превърна в пълно криминално разследване.

Хър, който преди това е бил прокурор на САЩ в Мериленд, беше номиниран за тази позиция от тогавашния президент Доналд Тръмп през 2017 г. и изпълняваше тази роля до оставката си през 2021 г.

Републиканци искат равно третиране на Байдън и Тръмп

Републиканци искат равно третиране на Байдън и Тръмп

Заради казусите с открити и при двамата президенти секретни документи