Управляващата партия в Унгария ще номинира Тамаш Сульок, председател на Конституционния съд, за следващ президент. Той ще наследи Каталин Новак, която подаде оставка по-рано този месец, съобщи говорител на правителството, цитиран от "Ройтерс".

Новак, дългогодишен съюзник на консервативния премиер Виктор Орбан, подаде оставка на 10 февруари, след като беше подложен на нарастващ натиск за помилване на мъж, осъден за помагане при прикриване на сексуално насилие в дом за деца. Скандалът предизвика огромен уличен протест миналата седмица.

"Днес, след внимателно обсъждане на срещата на парламентарната група, Мате Кочиш... обяви номинацията на д-р Тамаш Сульок, председател на Конституционния съд, като кандидат за президент на правителството", каза говорителят.

Председателят на парламента ще реши кога законодателният орган, където Фидес има огромно мнозинство, може да избере Сульок да изпълни до голяма степен церемониалната роля. Гласуването се очаква да се състои през март.

Опозиционните партии все още не са номинирали свои кандидати.

Сульок е президент на Върховния съд на Унгария от 2016 г., мандат, който той също получи с подкрепата на депутатите от управляващата партия Фидес.

Оставката на привърженика на Фидес Новак беше рядко препятствие за Орбан, който е на власт от 2010 г. и който е изправен пред избори за Европейски парламент точно когато страната излиза от инфлационна криза.

Орбан от години води кампания, заявявайки, че иска да защити децата от това, което той описа като ЛГБТ активисти, които обикалят училищата в страната. Това беше един от няколкото въпроса, по които той влезе в конфликт с Европейската комисия.

Унгария пуска Швеция в НАТО на 26 февруари

Унгария пуска Швеция в НАТО на 26 февруари

Управляващата партия "Фидес" е готова да одобри дълго отлаганата ратификация на кандидатурата на Стокхолм