ФИФА ще проведе разследване по подозрение за тайно споразумение между страни - претендентки за домакинство на Световното първенство по футбол през 2018 и 2022 година, съобщава lenta.ru.

Не се споменава кои страни обаче ще бъдат разследвани.

По думите на генералния секретар на ФИФА Жером Валке на страните - претендентки за домакинство на първенството, е забранено да се договарят помежду си.

Кандидати за домакини на Световното през 2018 година са трите двойки Русия и Англия, Испания и Португалия, както и Белгия и Холандия. За 2022 година пък спорят САЩ, Австралия, Катар, Япония и Южна Корея.

Изпълкомът на ФИФА ще вземе своето решение за мястото на провеждане на футболното събитие по време на свое заседание в Цюрих на 2 декември. Въпреки това изборът може да бъде осуетен, тъй като се води разследване срещу двама от членовете на изпълкома.

Разследването по случая започна след публикации в The Sunday Times. Двама репортери, които се самоопределят като лобисти на САЩ, успяха да подкупят двамата представители на ФИФА да дадат своя глас в подкрепа на САЩ.

През месец май 2010 година заради подозрение за възможна договореност между Русия и Испания от ФИФА заявиха, че са започнали разследване по случая. Все още обаче резултати не са представени.

През юли пък в опит да си „купи" домакинството на Световното първенство по футбол през 2022 година бе заподозряна и Австралия. Според данните на Sydney Morning Herald футболната федерация на Австралия е заплатила 9.5 милиона долара, за да получи подкрепата на членове на изпълкома на ФИФА.