Филипините отрекоха да имат "временно специално споразумение" с Китай, позволяващо снабдяване на филипинските войски, окупиращи спорен риф в Южнокитайско море, съобщава "Ройтерс".

Манила нарече твърдението на Пекин "плод на въображението".

В събота китайската брегова охрана заяви, че временно е позволила на Филипините да предоставят хранителни продукти и вода на войниците, разположени на "Сиера Мадре" - кораб, заседнал през 1999 г. във Втората плитчина Томас, на 190 км от провинция Палаван.

"Това е плод на въображението на китайската брегова охрана, няма нищо вярно", категоричен бе говорителят на Съвета за национална сигурност на Филипините Джонатан Малая.

Филипините пригаждат за войски островите си в Южнокитайско море

Филипините пригаждат за войски островите си в Южнокитайско море

На фона на повишеното напрежение между Манила и Пекин

Китайската брегова охрана посочи, че на 21 януари Филипините са хвърлили доставки от въздуха на кораба. Малая нито потвърди, нито отрече това твърдение, но подчерта, че снабдяването на военнослужещите с провизии е право на страната му.

"Не е нужно да получаваме разрешение от никого, включително от китайската брегова охрана, когато правим доставки по какъвто и да е начин, независимо дали по кораб или по въздух", изтъкна той.

Окупацията на плитчината от страна на Филипините разгневи Пекин и беше централна ос в неотдавнашните спорове между двете страни, които се засилиха при президента Фердинанд Маркос младши, който се стреми към по-силни връзки с американската армия.

Филипините остават отворени за дипломация с Китай

Филипините остават отворени за дипломация с Китай

Въпреки съвместните патрули със САЩ в Южнокитайско море

Китай има териториални претенции спрямо почти цялото Южнокитайско море, където годишно се извършва търговия за над 3 трилиона долара. Неговите териториални претенции обаче се припокриват с изключителните икономически зони на Филипините, Виетнам, Индонезия, Малайзия и Бруней, някои от които имат конкурентни претенции към различни острови и рифове.

През 2016 г. Постоянният арбитражен съд в Хага се произнесе, че претенциите на Китай нямат правно основание - решение, което Пекин отхвърли.