Филипините, Канада, Съединените щати и Австралия започнаха първото си съвместно военно учение в сряда в Южнокитайско море, за да подобрят оперативната съвместимост между своите сили, съобщиха военните на четирите страни, цитирани от "Ройтерс".

Двудневното учение, което ще включва военноморски и военновъздушни части, е първото сред четирите държави и следва първото съвместно учение на Филипините и Япония в спорното Южнокитайско море миналата седмица.

Съединените щати проведоха подобни учения с други страни в спорния воден път, като Манила и Япония през юни.

Четирите нации заявиха в изявление, че защитават правото на свобода на навигация и прелитане над Южнокитайско море, добавяйки, че военноморски и военновъздушни части ще оперират заедно в изключителната икономическа зона на Манила от 200 морски мили, за да подобрят сътрудничеството и оперативната съвместимост.

"Ние сме заедно, за да се справим с общите морски предизвикателства и да подчертаем нашата споделена отдаденост към спазването на международното право и базирания на правила ред", се казва в изявлението.

Филипините и Япония подписаха пакт за отбрана

Филипините и Япония подписаха пакт за отбрана

Той ще влезе в сила след ратификация от законодателните органи на двете страни

Китай претендира за суверенитет над почти целия воден път, включително части, заявени от Филипините, Бруней, Малайзия, Тайван и Виетнам. Постоянният арбитражен съд постанови през 2016 г., че претенциите на Пекин нямат основание съгласно международното право.

Пекин и Манила са въвлечени в продължение на една година разгорещени сблъсъци заради конкуриращи се претенции в Южнокитайско море, където всяка година преминава търговия на стойност 3 трилиона долара.

Манила постигна временно споразумение с Китай за мисии за снабдяване в Южнокитайско море миналия месец в опит да облекчи напрежението и да овладее различията. Подробностите по сделката не са оповестени публично.

Китайската армия организира съвместен боен патрул в сряда над морето и въздушното пространство близо до плитчината Скарбъро в Южнокитайско море, съобщи командването на Южния театър в публикация в приложението WeChat.

Китай наблюдава филипинските патрули в спорна плитчина

Китай наблюдава филипинските патрули в спорна плитчина

Според Пекин, присъствието на филипинците в региона нарушава териториалния суверенитет на Китай