Присъствието на повече от 200 китайски рибарски лодки близо до остров, окупиран от Манила в оспорваното Южнокитайско море, е незаконно и е явно нарушение на филипинския суверенитет, съобщава външното министерство на страната, цитирано от "Ройтерс".

"Смятаме, че подобни действия, които не са отхвърлени от китайското правителство, са приети от него", заявява Министерството на външните работи в критики към Пекин.

Президентът Родриго Дутерте иска по-топли връзки с Китай, откакто пое поста през 2016 г. в замяна на милиарди долари кредити и инвестиции и коментира тази седмица, че Китай просто иска да бъде приятел с Филипините.

"Получих оръжия и боеприпаси и досега не са искали нищо, те не са поискали никаква територия", обясни той.

Присъствието на траулерите близо до остров Титу повдигат въпроси за намерението и ролята "в подкрепа на принудителните цели", допълва филипинското министерството, след като Филипините подадоха дипломатически протест спрямо Китай.

Филипините съобщават за над 200 китайски лодки близо до Титу, известен също като Пагаса във Филипините, от януари до март тази година, според военни данни.

"Това са заподозрени морски милиции. Има моменти, когато те са просто там, без да извършват риболов. Понякога са просто неподвижни", обяснява капитан Джейсън Рамон, говорител на военното западно командване.

Филипините, Бруней, Китай, Малайзия, Тайван и Виетнам имат конкуриращи се претенции за суверенитет в оживеното Южнокитайско море, път за стокообмен, който надхвърлят 3,4 трилиона долара всяка година.

Индо-тихоокеанското командване на САЩ е загрижено за военна активност на Китай

Индо-тихоокеанското командване на САЩ е загрижено за военна активност на Китай

Но Съединените щати остават силни в региона на Южнокитайско море

"Призоваваме заинтересованите страни да се въздържат от всякакви действия и действия, които противоречат на Декларацията на АСЕАН и Китай относно поведението на страните в Южнокитайско море, тъй като те пораждат напрежение, недоверие и несигурност и застрашават регионалния мир и стабилност", съобщава филипинското външно министерство.

В Пекин говорителят на външното министерство Джен Шуан не се позовава директно на протеста на Манила, но коментира, че двустранните преговори за Южнокитайско море, които се провеждат във Филипините, са "откровени, приятелски настроени и конструктивни".

Двете страни отново подчертават, че въпросите, свързани с Южнокитайско море, трябва да бъдат решени мирно от пряко ангажираните страни, допълва той.

Миналият месец държавният секретар на САЩ Майк Помпео увери Филипините, че ще бъдат защитени, ако са атакувани в Южнокитайско море.

САЩ ще защитят Филипините при война в Южнокитайско море

САЩ ще защитят Филипините при война в Южнокитайско море

Помпео определи Китай за заплаха, а Пекин отговори да спрат да създават неприятности