Филипините възнамеряват да се сближат с "новите си приятели" Русия и Китай след разногласията със САЩ. Това обяви президентът на страната Родриго Дутерте в интервю за руската държавна англоезична телевизия RT.

Югоизточната азиатска държава не е готова все още да сформира нови военни съюзи, допълнил той, но той не е изключил възможността за бъдещи споразумения, включително оръжейни сделки.

"Не съм готов за военни съюзи, защото имаме договор, подписан през 1950-те години", посочи той, имайки предвид договора от 1951 г. със САЩ за взаимна отбрана. "Но аз съм готов да сътруднича с моите нови приятели - Китай и Русия - да направим този свят по-мирен. САЩ решиха да отменят доставките на оръжия, а аз заявих "аз имам приятел, който има много (оръжия)".

Той подчертал гнева си, предизвикан от зверствата, извършени по време на американската окупация, включително кланета, и запитал защо страната му би избрала да "следва" американската външна политика.

Дутерте допълнил, че бил наранен от миналото, бил недоволен от начина, по който САЩ продължавали да му се разпореждат, добавяйки заплахи и условия във всички взаимни отношения.

"Знаете, всеки път, когато САЩ ни критикуват или ни укоряват, те винаги го свързват с изречението: "Ако не направите това, ако не направите онова, ако не го сторите и ние не го харесаме, ще ви спрем помощта", Всеки път", натърти Родриго Дутерте.

Понеже той бил уморен от това отношение, той разкри, че е помолил за среща с руския премиер Дмитрий Медведев по време конференцията на АСЕАН през октомври, на която изтъкнал, че иска по-близки отношения с Русия.