Топ боец на неонацистка групировка, свързана с "Вагнер", е бил задържан във Финландия по искане на Украйна. Това се твърди в социалните медийни канали, свързани с руската наемническа групировка, съобщава "Ройтерс".

"Русич" - руско крайнодясно подразделение, свързано с "Вагнер", идентифицира задържания като Ян Петровски, член-основател и лидер на отряда, който от миналата година е под санкции на Европейския съюз и Съединените щати.

В "Телеграм" се посочва, че Петровски, който се сражава в Украйна от 2014 г., първоначално е бил арестуван на 20 юли за нарушение на визовия режим и сега може да бъде екстрадиран в Украйна.

Петровски, който преди това е бил жител на Норвегия, е дългогодишен крайнодесен активист, помогнал за основаването на групировката "Русич" като неонацистко формирование в началото на конфликта в Донбас през 2014 г.

Не е ясно как е успял да влезе във Финландия, докато е бил под санкциите на Европейския съюз.

ЧВК "Вагнер", чиито бойци се сражават за Русия в Украйна и ръководи наемнически операции в няколко африкански държави, беше санкционирана от редица западни държави за предполагаеми зверства.

Предполага се, че тази седмица нейният лидер Евгений Пригожин и няколко други високопоставени лица са загинали в самолетна катастрофа, въпреки че Кремъл не е потвърдил окончателно това.

Очаква се финландски съд да удължи ареста на Петровски по искане на Финландското национално бюро за разследване.

Бюрото поиска задържането на Петровски, който използва и името Воислав Торден, по подозрение за участие в дейностите на терористична група, както и за подкрепа на тероризма, обясни служител, запознат с въпроса.

В "Телеграм" от "Русич" публикуваха част от това, което твърдят, че е украинското искане за ареста на Петровски.

По-рано днес от руското посолство в Хелзинки съобщиха, че са информирани за задържането на руски гражданин във Финландия по искане на Украйна и предприемат стъпки за предлагане на консулска помощ.