Финландското министерство на отбраната възнамерява да разположи 64 американски изтребителя F-35 във военновъздушната база в Рованиеми. Намира се на 150 км от руската граница.

Това разкри The Barents Observer.

През декември миналата година финландските власти обявиха намерението си да закупят от САЩ изтребители F-35, които да заменят остарелите F/A-18. Очаква се първата партида самолети да бъде разположена в Рованиеми през 2026 г.

САЩ: Проблемите на Турция с Финландия и Швеция ще бъдат решени

САЩ: Проблемите на Турция с Финландия и Швеция ще бъдат решени

Това щяло да стане преди края на юни

По-рано стана известно, че в Хелзинки са пристигнали два американски кораба, една германска фрегата и няколко френски кораба.

Това са разрушителят USS Gravely от клас Arleigh Burke, десантният кораб USS Gunston Hall от клас Whidbey Island и подводницата F70 Latouche-Treville на френските ВМС.

Припомняме, че Русия планираше да разположи допълнителни сили заради желанието на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО.

Освен това силният човек в Кремъл Владимир Путин нарече присъединяването на Финландия към НАТО грешка.

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да подкрепи Финландия и Швеция, преди да се присъединят към алианса. Повечето страни членки на Алианса са изразили подкрепа.

Припомняме, че Финландия и Швеция депозираха кандидатурите си за присъединяване към НАТО на 18 май 2022 г. Засега само Турция се противопоставя официално на кандидатурата на двете страни за членство в Алианса, като ги обвинява, че дават подслон и финансират кюрдски организации, които Анкара и други страни смятат за терористични. Представители на Финландия и Швеция посетиха турската столица , но от разговорите не се стигна до конкретни резултати.

Българската държава също одобри протоколи към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО - част от процедурата за присъединяване на двете страни към пакта.

Шойгу разкри контрамерките на Русия срещу разширяването на НАТО

Шойгу разкри контрамерките на Русия срещу разширяването на НАТО

Москва се похвали с по-добра подготовка на военните си части в Западния военен окръг