Финландската отбранителна компания Patria и американският производител на самолети Lockheed Martin подписаха първото рамково споразумение за пряко промишлено сътрудничество като част от покупката от Финландия на 64 изтребителя F-35, съобщи Yle.

Споразумението се отнася до сглобяването на предните части на фюзелажа на изтребителите F-35 във Финландия. Очаква се да бъдат сглобени общо 400 такива части. Работата ще бъде извършена в завода на Patria в Jamsa Hall.

"Само САЩ и Финландия ще разполагат с такива производствени мощности в дългосрочен план. Ние вече сме включени в глобалната верига. Надяваме се, че в бъдеще също ще можем да увеличим производството и доставките (...)

Дългосрочният характер на работата - до около 2041 г. - също гарантира работни места в района", заяви директорът на проекта F-35 в Patria Петри Хепола, цитиран от Yle.

Той заяви, че готовността за сглобяване на предните рами в Jamsa Hall трябва да е налице до края на 2025 г., а първите рами да бъдат доставени в САЩ през 2026 г.

В момента Patria преговаря и за производствени части за F-35, както и за въпроси, свързани със сглобяването на двигателите.

"Нови споразумения могат да бъдат подписани още през тази година. Ако бъдат осъществени, производството на компоненти ще се извършва и в Jamsa Hall, а задачите, свързани със сглобяването на двигатели, ще се изпълняват в Линавуори", казва Хепола.

На 11 февруари 2022 г. Кари Ренко, директор на Логистичното командване на финландските отбранителни сили, подписва документите за закупуване на 64 изтребителя F-35 Lockheed Martin от САЩ.

Румъния купува F-35

Румъния купува F-35

За стабилни, надеждни, оперативно съвместими, гъвкави и ефективни оперативни способности

Договорите за покупка включват доставки на многоцелеви изтребители F-35, двигатели и оборудване за техническо обслужване, резервни части и резервно оборудване, оборудване за обучение и услуги за Финландия в периода 2025-2030 г., съобщи тогава финландското Министерство на отбраната.

Споразумението включва и поддръжка и обучение на персонала.

Гърция е все по-близо до изтребители F-35 от САЩ

Гърция е все по-близо до изтребители F-35 от САЩ

Робърт Менендес даде зелена светлина за продажбата