Кандидатът на консерваторите за президент на Франция Франсоа Фийон обвини правителството на страната в лов на вещици. По думите му, той е наясно от къде идва всичко и хвърли вината върху социалистите, предаде RFI. 

Повод за реакцията му стана гръмналия скандал за неправомерно получени от съпругата му Пенелопе средства като негов помощник. Става въпрос за около  около 500 хиляди евро

Правителствен говорител определи казаното от Фийон като неприемливо и го призова да остави съответните власти да си свършат работата. 

Припомняме, че по казуса беше започнато и разследване от властите. Във вторник френската полиция претърси офиса на Фийон в парламента. 

Самият той категорично отрече да е нарушил закона и подаде жалба срещу медиите, публикували разкритията. 

Въпреки това обаче той бе подложен на натиск да се оттегли от надпреварата. Лидерите на партията му "Републиканците" започнаха да обмислят "План Б" без него. Самият той обаче за сега не смята да се оттегля. 

Едно от последните проучвания на общественото мнение показа, че независимият центрист Еманюел Макрон е кандидатът, който е най-вероятно да спечели изключително оспорваните френски президентски избори. Според данните Фийон, който беше фаворит до миналата седмица, няма да се добере до балотажа.