Франция обвини Русия, че е пристъпила към "завземане на властта" в Централноафриканската република (ЦАР), признавайки, че сътрудничеството на ЦАР с руските "наемници" е накарало Париж да намали военната си подкрепа, информира "Франс прес".

По-рано този месец френските военни прекратиха бюджетната помощ и военното сътрудничество с ЦАР, обвинявайки правителството на африканската страна, че е "съучастник" в антифренска дезинформационна кампания, подкрепена от Русия.

ЦАР се превърна в ключов район в спора за ролята в Африка на наемническата група "Вагнер", която се управлява от сенчестия руски бизнесмен Евгений Пригожин, близък довереник на президента Владимир Путин.

Руската "Вагнер" скандализира с тежки нарушения на правата на човека в Африка

Руската "Вагнер" скандализира с тежки нарушения на правата на човека в Африка

Руските наемници подкрепят военните в ЦАР

"В Централноафриканската република има форма на завземане на властта, и по-специално на военна власт, от руски наемници", настоя френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан пред телевизия BFM, като допълни: "Ние се борим с това и това ни накара да предприемем мерки за изтегляне на определен брой от нашите военнослужещи." 

Той каза, че руските военни заобикаляли президента на ЦАР Фаустин Архандж Туадера и експлоатират богатството на страната.

Една от най-бедните страни в света, ЦАР е хронично нестабилна, откакто получи независимост от Франция през 1960 г.

През 2013 г. Франция започна 3-годишна военна операция за спиране на сектантското насилие, след като тогавашният президент Франсоа Бозизе беше свален от предимно мюсюлмански бунтовнически групировки.

По-близките отношения на ЦАР с Москва датират от 2018 г., когато Русия изпрати "инструктори", които да помогнат за обучението на нейните въоръжени сили и я снабди със стрелково оръжие, като получи освобождаване от оръжейното ембарго на ООН.

Русия изпратила стотици войници и тежко въоръжение в ЦАР

Русия изпратила стотици войници и тежко въоръжение в ЦАР

Заради опит за държавен преврат

Миналия декември, съгласно двустранно споразумение за сътрудничество, Кремъл изпрати няколкостотин военнослужещи да укрепят Туадера, който беше заплашен от бунтовническа офанзива.

Руснаците също така осигуряват личната защита на президента, а неговият влиятелен съветник по националната сигурност Валери Захаров е руснак.

На 30 май в интервю за френския вестник Journal du Dimanche френският президент Еманюел Макрон заяви, че "антифренските разговори осигуриха легитимност на хищническите руски наемници на върха на държавата. Туадера днес е заложник на групата Вагнер".

През юли 2018 г. трима руски журналисти, разследващи операциите на "Вагнер" в ЦАР за разследваща медия - Орхан Джемал, Александър Расторгуев и Кирил Радченко - бяха убити в засада.

Няма следи от изтезания по телата на убитите в ЦАР руски журналисти

Няма следи от изтезания по телата на убитите в ЦАР руски журналисти

Не са открили следи от изтезания, само огнестрелни рани

Михаил Ходорковски, бившият олигарх в изгнание и критик на Кремъл, финансира техния проект, а разследването, което той подкрепи, свърза убийството им с Пригожин.

Ала руските следователи отхвърлиха тази информация, настоявайки, че триото било загинало при грабеж.

Пригожин, който е санкциониран както от ЕС, така и от САЩ, отхвърли обвиненията за връзка с "Вагнер" и отрече каквато и да било роля в конфликтите в Африка.