Франция и Германия подписаха споразумение за 150 милиона евро в четвъртък за разработване на прототип на изтребител от следващо поколение, проект, който се разглежда като жизненоважен за Европа да се защити, без да разчита на съюзници във все по-несигурен свят.

Dassault Aviation - AVMD, PA и Airbus създават самолет, който се очаква да влезе в експлоатация от 2040 г. с оглед на замяната на военните самолети "Рафал" и "Юрофайтър".

"Това е много амбициозен проект между Франция и Германия към който се присъедини и Испания", заяви министърът на френските въоръжени сили Флоренс Парли пред репортери след церемония по подписване с колегите си от другите две страни.

"Това ще даде възможност на нашите държави да се изправят срещу заплахите и предизвикателствата през втората половина на 21 век ... и илюстрира нашата воля и амбиция за европейска отбрана."

Столтенберг: След Брекзит 80% от разходите на НАТО ще са от страни извън ЕС

Столтенберг: След Брекзит 80% от разходите на НАТО ще са от страни извън ЕС

Само заедно НАТО и ЕС могат да гарантират сигурността…

Германският парламент одобри финансирането на проекта миналата седмица. Испания е страна в началната фаза и официално ще се присъедини към проекта по-късно през 2020 г., като инвестира около 50 милиона евро.

Новият договор на бъдещата система включва първоначалните изследвания и технологии за прототипа на самолета, двигателя, дроновете, които ще го придружават, както и цифров въздушен боен облак.

В прототипа ще се инвестират около 4 милиарда евро, преди да бъде завършен през 2026 г. Производството на самолета трябва да започне през 2040 година.

Dassault и Airbus ще построят изтребителя. Safranand MTU Aero Engines ще разработи двигателя. Airbus и MBDA ще работят върху дроновете. Airbus и Thales SA са отговорни за цифровите аспекти.

Проектът е изправен пред конкуренция от Великобритания, която през 2018 г. стартира свои собствени планове за нов боен самолет наречен Tempest. Френски представители заявиха, че се надяват двата проекта в крайна сметка да се слеят.

Ръководителите в индустрията призоваха европейските страни да действат бързо или рискуват да загубят глобален пазар заради по-големи играчи, ръководени от САЩ или дори Китай.

Страните от ЕС не успяват да постигнат общи цели за съвместни разходи за отбрана

Страните от ЕС не успяват да постигнат общи цели за съвместни разходи за отбрана

Европейската отбранителна агенция вижда тревожен спад в поръчките за оборудване