Висшият административен съд на Франция в понеделник нареди на държавата да плати две нови глоби от 10 милиона евро за това, че не е подобрила качеството на въздуха в големите градове, съобщи "Ройтерс".

Санкциите дойдоха в допълнение към друга глоба от 10 милиона евро от същия съд по същата причина през 2021 г.

Те също така дойдоха пет години след като Съдът нареди на правителството да намали нивата на азотен диоксид и фини частици в десетки зони, за да отговаря на европейските стандарти.

"Към днешна дата мерките, предприети от държавата, не гарантират, че качеството на въздуха се подобрява достатъчно, за да се спазват праговете на замърсяване възможно най-бързо", се казва в изявление на Съда. В него се казва, че парите ще отидат при екологични групи, които са завели случая.

Той добави, че въпреки известно подобрение, четири района остават особено застрашени: Тулуза, Париж, Лион и Екс-Марсилия.

Париж бори мръсния въздух със 170 000 нови дървета

Париж бори мръсния въздух със 170 000 нови дървета

Фиданките ще бъдат засадени до 2026 г.

Франция е сред няколкото членки на Европейския съюз, за които върховният съд на ЕС установи, че нарушават стандартите на блока за качество на въздуха през последните години.

Брюксел изчислява, че замърсяването на въздуха допринася за повече от 400 000 преждевременни смъртни случаи в Европа всяка година и настоява членовете на ЕС да спазват правилата и да предприемат правни действия срещу онези, които парадират с правилата.

Министърът на околната среда Кристоф Бешу призна решението на съда в изявление и каза, че ще се срещне с представители на най-замърсените градове в страната.

Париж ограничава колите в борба със замърсяването

Париж ограничава колите в борба със замърсяването

Забранява произведените преди 2001-та година автомобили