Париж очаква Китай да изпрати "напълно ясни послания" на близкия си партньор Русия относно войната ѝ в Украйна. Това заяви френският външен министър Стефан Сежурн след среща с колегата си в Пекин, съобщава "Франс прес".

През последните години Франция и Китай се стремят да заздравят връзките си. По време на срещи в Париж през февруари китайският външен министър Ван И заяви на президента Еманюел Макрон, че Пекин оценява "независимата" позиция на страната му.

Париж обаче се опита и да окаже натиск върху Пекин относно близките му отношения с Москва.

"Убедени сме, че няма да има траен мир, ако той не бъде договорен с украинците", подчерта Сежурн на пресконференция в Пекин заедно с китайския си колега Ван.

"Няма да има сигурност за европейците, ако няма мир в съответствие с международното право", продължи той.

По негови думи Китай може да играе "ключова роля" в гарантирането на спазването на международното право.

Китай разстла червения килим за Макрон, за да спре САЩ

Китай разстла червения килим за Макрон, за да спре САЩ

Не е ли дипломацията в един или друг момент малко ласкателство?

Посещението на Сежурн е второто на френски външен министър в Китай за по-малко от шест месеца, след визитата на предшественика му Катрин Колона през ноември.

Макрон също посети азиатската страна през април миналата година.

Той обаче беше обвинен в угодничество на Пекин и предизвика полемика с думите си, че Европа не трябва да бъде "последовател" на Съединените щати в случай на конфликт с Китай за Тайван.

Усилията на Франция да подобри връзките си с Пекин идват на фона на опитите на Европейския съюз да се предпази от прекомерната зависимост от Китай.

През последните месеци т.нар. "намаляване на риска" се очерта като основен стълб на икономическата политика на ЕС спрямо Китай, която стана необходима след пандемията от COVID-19 и руската инвазия в Украйна.

Терминът контрастира с по-драстичния подход, известен като "отделяне" - цел на някои политици в Съединените щати, които се стремят да изолират Китай или да прекъснат всички търговски връзки със страната.

Френският външен министър обеща ангажиран диалог с Китай

Френският външен министър обеща ангажиран диалог с Китай

Катрин Колона посети Пекин за да насърчи обмена между двете страни в сферите на образованието и туризма

От своя страна ЕС все повече гледа на Китай като на "партньор", но и като на "икономически конкурент и системен съперник", както става ясно от доклад на Търговската камара на Европейския съюз в Китай от миналия месец.

И в Пекин Сежурн заяви, че отделяне не е вероятно.

Според него обаче е необходимо "икономическо ребалансиране", за да се гарантира, че търговията е "здравословна и устойчива".

Китойският външен министър на свой ред посочи, че "оценява" отхвърлянето на Сежурн на варианта за отделяне.

"Отделянето от Китай не е възможно и е най-големият риск", подчерта Ван.

"Вярвам, че е доказано, че Китай е възможност, а не риск за Европа. Двете страни са партньори, а не съперници", категоричен бе той.

Френският външен министър обеща ангажиран диалог с Китай

Френският външен министър обеща ангажиран диалог с Китай

Катрин Колона посети Пекин за да насърчи обмена между двете страни в сферите на образованието и туризма

Китай обеща да внася повече висококачествени продукти и услуги от Франция, след като европейско разследване на износа на китайски електрически превозни средства, подкрепено от Париж, заплаши да предизвика търговски спор между двете страни, съобщава "Ройтерс".

Ван И заяви, че Китай се надява, че политиката на Европа за намаляване на риска не е насочена към конкретни страни и не трябва да нарушава правилата на Световната търговска организация (СТО).

Той увери, че страната му ще направи повече, за да отговори на опасенията на френските компании за достъп до пазара.

На свой ред Сежурн отбеляза, че Франция ще продължи преговорите си за намаляване на риска с Китай и че това не предполага, че Европейският съюз ще предприеме протекционистични мерки.

Миналата година Европейската комисия започна разследване дали китайската индустрия за електромобили се е възползвала от несправедливи субсидии - ход, който беше насърчаван от Париж.

В отговор през януари Китай започна антидъмпингово разследване на вноса на бренди от Европа, по-голямата част от който е от Франция.