Прокуратурата в Тунис започна разследване на изявлението на екстремистка група, действаща в републиката, която пое отговорност за нападението над енориашите от катедралата Нотр Дам в центъра на Ница. Това съобщи в петък агенция Tunis Afrique Presse, позовавайки се на ръководителя на пресслужбата на първоинстанционния съд в Тунис Мухсен Дали, съобщава ТАСС.

"Прокуратурата възложи на специален отдел да започне разследване, за да установи факти, касаещи (съществуването и дейността) на групата "Ал-Махди от южен Тунис", която пое отговорността за нападението в Ница", коментира Дали.

Той обясни, че определен поддръжник на групата е публикувал във Facebook и е декларирал отговорността на "Ал-Махди от южен Тунис" за нападението в Ница. Разследването ще трябва да установи дали тази група съществува, както и да установи дали тя може да бъде свързана с терористичната атака.

Още един задържан за убийството в Ница

Още един задържан за убийството в Ница

47-годишен мъж се смята, че е бил в контакт със заподозрения

Мухсен Дали, цитиран от "Ройтерс", коментира, че Брахим Ауисауи е арестуван за насилие и използване на нож през 2016 г.

Френския вътрешен министър Джералд Дарманин, по-рано през деня предположи, че не изключва нови терористични атаки на френска територия, тъй като страната е във "война срещу ислямистката идеология".

Дарманин каза пред RTL Radio, че Франция е "във война срещу враг, който е както отвътре, така и отвън", добавяйки, че страната трябва "да разбере, че е имало и ще има и други събития като тези ужасни атаки".

Франция "отново е под терористична атака", но страната няма да се откаже от своите ценности поради "ислямистка терористична атака".

Френското посолство в Москва се обърна към руските власти с молба за засилване на мерките за сигурност във всички техни представителства на територията на Русия. "Информирахме руските власти, нашите руски партньори за повишената заплаха за френските интереси след митингите пред френските посолства и нападението в Джеда. Помолихме ги да засилят защитните мерки за всички френски мисии".

Френските власти са разпоредили посолствата на републиката в други страни да засилят мерките за сигурност, съобщи в петък френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан след заседание на Съвета по отбрана в Елисейския дворец.

Френският външен министър отбеляза, че френските лицеи в чужбина имат право да възобновяват заниманията след празниците, само ако са предвидени допълнителни мерки за сигурност. "Работим с местните власти, за да ни помогнем да осигурим сигурност", каза Льо Дриан.

Той отбеляза, че "на всички френски граждани в чужбина се препоръчва да вземат предпазни мерки, защото заплахата съществува навсякъде". 

Експремиер на Малайзия: Мюсюлманите имат право да убият милиони французи

Експремиер на Малайзия: Мюсюлманите имат право да убият милиони французи

На фона на гнева на мюсюлманите срещу Макрон

Френските власти са привикали 3,5 хиляди резервисти, които да служат в полицията след терористичната атака, коментира Дарманин. "Съветът по отбрана реши да увеличи бдителността - 3,5 хиляди жандарми от резерва са призовани от понеделник на разположение на префектите", каза министърът. Освен това, според него, за осигуряване на реда са ангажирани допълнителни мобилни подразделения на полиция и жандармерия от 3,5 хиляди души.

Вътрешният министър припомни, че Франция скоро ще празнува Деня на вси светии. "Следователно сигурността ще бъде допълнително засилен. Предприемат се и предпазни мерки във връзка с края на училищните ваканции и възобновяването на учебната година", добави Дарманин.

Вчерашното нападение в базиликата Нотр Дам бе извършено от 21-годишния тунизиец Брахим Ауисауи, който пристигнал във Франция на 9 октомври. Убиецът е задържан след атаката.

В няколко държави бяха организирани протести заради коментарите на френския лидер, направени след обезглавяването на учител заради това, че е показал на учениците си карикатури с пророка.

Макрон предизвика недоволство по-рано този месец, когато обяви и че ислямът е религия в криза по света. Френският лидер предупреди, че Франция е в "екзистенциална" битка с ислямския фундаментализъм.

През уикенда турският лидер Реджеп Ердоган заяви, че Макрон се нуждае от психиатър. Франция отзова посланика си.

86 души загинаха, а 458 пострадаха при терористична атака с 19 тона камион, който връхлетя върху тълпи от хора в Ница на Деня на Бастилията през юли 2016 г.

Протест на мюсюлмани в Бангладеш: Макрон е най-големият терорист в света

Протест на мюсюлмани в Бангладеш: Макрон е най-големият терорист в света

Десетки хиляди мюсюлмани протестираха в Бангладеш