Десетки хиляди мюсюлмани протестираха в Бангладеш след терористичната атака във Франция и заканата на френския лидер Еманюел Макрон, че ще отстоява ценностите и свободите в европейската страна, информира "Ройтерс".

Вчерашното нападение в базиликата Нотр Дам бе извършено от 21-годишния тунизиец Брахим Ауисауи, който пристигнал във Франция на 9 октомври. Убиецът е задържан след атаката. Той прерязал гърлото на 60-годишна жена и на 55-годишен мъж, които са работили в базиликата и намушкал 44-годишна жена, която успяла да избяга, но по-късно починала от получените рани. Още един човек е задържан.

Хиляди в Бангладеш зоват за бойкот на Франция и мъст срещу Макрон

Хиляди в Бангладеш зоват за бойкот на Франция и мъст срещу Макрон

Изгориха портрет на френския лидер

Франция, дом на най-голямата мюсюлманска общност в Европа, води война срещу ислямската идеология. Страната е заплашена от още атаки, предупреди френският вътрешен министър Жералд Дарманен.

Протестиращи излязоха по улиците на Дака, столицата на Бангладеш, и скандираха "Бойкот на френските продукти", а също носиха лозунги като Макрон е "най-големият терорист в света".

"Макрон води ислямофобията. Той не знае силата на исляма. Мюсюлманският свят няма да позволи това да отиде напразно. Ние ще се изправим солидарно срещу него", закани се протестиращият Акрамул Хак.

Франция увеличи до максимум нивото на заплаха от тероризъм след нападението в Ница.

Няколко лидери в Азия изразиха подкрепа за Франция.

В няколко държави бяха организирани протести заради коментарите на френския лидер, направени след обезглавяването на учител заради това, че е показал на учениците си карикатури с пророка.

Преди по-малко от две седмици 47-годишният учител по история Самюел Пати бе обезглавен пред училището, където преподава заради това, че е показал на учениците карикатури с пророка Мохамед по време на обсъждане на свободата на словото.

Макрон предизвика недоволство по-рано този месец, когато обяви, че ислямът е религия в криза по света. Френският лидер предупреди, че Франция е в "екзистенциална" битка с ислямския фундаментализъм.

През уикенда турският лидер Реджеп Ердоган заяви, че Макрон се нуждае от психиатър. Франция отзова посланика си.