Враждуващите фракции в Либия трябва да се придържат към мирния процес на ООН и да се подготвят за изборите през пролетта на 2018 г., заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, опитвайки се да даде нов тласък на блокираните преговори с ООН, съобщава "Ройтерс".

Северноафриканската страна има две съперничещи се правителства, едно на изток и администрация, подкрепяна от ООН в столицата Триполи на запад. Те са в конфликт от свалянето на Муамар Кадафи през 2011 г.

Франция беше водеща в намесата на НАТО срещу Кадафи и изпращането на бойни самолети, за бомбардиране на силите му.

Организацията на обединените нации започна нов кръг разговори през септември в Тунис между съперничещите си фракции, за да се подготви за президентски и парламентарни избори през 2018 г., но след един месец се отказаха.

"Отбелязах желанието на министър-председателя (Файез ал-Серай) да се придържа към календара. Имаме пълно съвпадение на гледните точки, за да изпълним този дневен ред", коментира Льо Дриан.

ЛьоДриан по-късно ще лети до Бенгази, за да се срещне с източния военен командир Халифа Хафтар, който в неделя нарече правителството и мирния процес, подкрепян от ООН "отживели". Хафтар иска да се кандидатира за президент. Той е популярен сред либийците на изток, които са уморени от хаоса, но са изправени пред опозиция в Западна Либия.

Льо Дриан коментира, че една политическа сделка ще помогне да се реши кризата на хиляди нелегални имигранти, задържани в центрове в Либия, където групи по правата на човека заявиха, че често са подложени на насилие.

Либийските власти отричат, но обясняват, че са затрупани от потоци с мигранти. Либия е основната отправна точка за незаконните мигранти, които се отправят към Европа с лодки.