Френското правителство отлага преговорите със синдикатите за противоречивата пенсионна реформа за 2021 г., съобщава "Ройтерс".

Премиерът Жан Кастекс заяви, че най-напред страната ще се съсредоточи върху икономическото възстановяване след кризата с COVID-19.

Реформата, подкрепяна от президента Еманюел Макрон, е най-същественото обновяване на пенсионната система в страната от Втората световна война насам. Преговорите по нея обаче бяха преустановени през февруари заради пандемията.

Макрон прокарва спорната пенсионна реформа в парламента

Макрон прокарва спорната пенсионна реформа в парламента

Въпреки протестите

Предложението разгневи синдикатите и изведе хиляди хора на улицата в началото на годината. Решението да се направи крачка назад цели отчасти да потуши напрежението, докато Франция трябва да се справя с икономическите последствия от коронавируса.

Сега приоритетът е борбата срещу кризата и за справяне с безработицата, изтъкна Кастекс след първата си среща с представители на синдикатите, откакто стана премиер този месец.

Кастекс заяви, че реформата, която включва повишаване на възрастта за пенсиониране с две години до 64, няма да бъде премахната.

Поредни стачки срещу пенсионната реформа във Франция

Поредни стачки срещу пенсионната реформа във Франция

Синдикатите се заканват да продължат до победа