Президентът на Франция Еманюел Макрон в четвъртък обяви амбициозен план във връзка с опазването на водните ресурси на страната. По думите му, те стават все по-оскъдни поради изменението на климата, затова трябва да се вземат мерки за спасяването им чрез икономии и повишаването на цените, съобщи АП.

Проблемът с водата е спешен, настоя той. Макрон предупреди, че изменението на климата ще лиши Франция от 30% до 40% от наличната вода до 2050 г.

Агенцията коментира, че пътуването на Макрон до град в района на Горните Алпи в югозападна Франция, който страда от недостиг на вода, му даде шанс за кратко да избяга от протестите, предизвикани от пенсионната реформа.

Това също така беше и възможност да се обърне внимание на изменението на климата, тема, която засяга младите хора. Студенти и други младежи все повече присъстват на протестни шествия, но разшириха исканията си, за да се обърнат към редица теми като екология и изменение на климата.

ООН: 26% от световното население няма достъп до чиста питейна вода

ООН: 26% от световното население няма достъп до чиста питейна вода

В резултат на изменението на климата сезонният недостиг на вода ще се увеличи в региони, където в момента е в изобилие

Речта идва по-специално след екопротест в провинциална Франция, прераснал в сблъсъци между силите за сигурност и еколози, които шокираха нацията. Поводът е създаването на воден басейн, който да помага на фермерите да напояват полетата си.

Макрон изложи 50 мерки, като подчерта, че Франция досега не е успяла да разработи ефективна стратегия за пестене на вода. За да гарантира, че гражданите я използват пестеливо, той обяви постепенно увеличение на цените за използване на водата за "комфорт".

Основните сектори, от ядрената енергия до енергетиката и промишлеността, трябва да бъдат адаптирани, за да подобрят управлението на водите.

Франция пострада от голяма суша през 2022 г. и зимна суша през февруари, което е сигнал за следващите години.

Във Франция днес по-малко от 1% от използваната вода се третира за повторна употреба, каза Макрон.

"Това е 10, 15, 20 пъти по-малко от определени" други страни. Той каза, че 10% от водата ще бъде рециклирана и използвана повторно до 2030 г.

Десетки задържани и ранени след сблъсъци на екопротест във Франция

Десетки задържани и ранени след сблъсъци на екопротест във Франция

На фона на продължаващите демонстрации срещу пенсионната реформа