Японски бръмбар не е открит във Франция, но има голяма вероятност да се появи, съобщава пресслужбата на Френската национална агенция за санитарна сигурност (Anses).

"От няколко години японският бръмбар е открит в Италия и Швейцария, а вероятността да достигне Франция е голяма. Този насекомен вредител представлява заплаха за стотици растителни видове", се казва в доклада.

Anses извърши експертна оценка на вероятността от поява на бръмбара, която показа, че нищо не може да попречи на разпространението му във Франция, тъй като съществуващият температурен режим е благоприятен за него и той може да погълне много растителни видове в страната.

"Невъзможно е да се предотврати навлизането на бръмбара във Франция: той може да лети като възрастен индивид (от края на май до септември) и може да се движи по всякакви предмети, а не само по растенията, с които се храни. Затова стратегията е да се открие присъствието му на ранен етап", заявиха от агенцията.

Те предложиха да се поставят специални "капани" по границата на Франция със страните, в които вече се среща бръмбара, както и в близост до местата за влизане в страната като пристанища, летища, пътища.

Японският бръмбар или "японският майски бръмбар" е особено широко разпространен и се е установил първо в САЩ, а след това и в Европа. За първи път е открита в Италия през 2014 г. и в Швейцария през 2017 г. Възрастните се хранят основно с листа, а ларвите - с корени на растения. За деликатест се смятат листата на сливи, ябълки, грозде, царевица, фасул, аспержи, кленови дървета, тополи и декоративни растения като рози.