Париж смята за важно да поддържа канали за диалог с Москва и се противопоставя на опитите за изолиране на Русия. Това заяви френският външен министър Катрин Колона, цитирана от ТАСС.

Много е важно да имаме канали за комуникация с руския президент Владимир Путин, подчерта тя пред радиостанция France Inter.

Според нея изолацията би била най-лошият политически вариант.

Колона отбеляза, че "усилията за поддържане на контакт направиха възможно изпращането на мисия на Международната агенция за атомна енергия в Запорожката атомна електроцентрала".

Диалогът помага за постигане на резултати, убедена е министърката.

НАТО също порица "ужасяващите" руски атаки срещу градове в Украйна

НАТО също порица "ужасяващите" руски атаки срещу градове в Украйна

Алиансът продължава да подкрепя смелия украински народ

"Ще дойде време, когато конфликтът ще приключи. Може да продължи дълго, но Русия винаги ще бъде наш съсед", изтъкна френският първи дипломат.

Запитана дали взривът на Кримския мост на 8 октомври е резултат от украинска атака, Колона отказа "да прави спекулации" по въпроса, посочвайки, че не е наясно с причините за инцидента.

Рано сутринта на 8 октомври камион с експлозиви се взриви при преминаване през Кримския мост, като при експлозията загинаха трима души и възникна пожар в преминаващ в съседство товарен влак с цистерни с петролни продукти.

Впоследствие руският президен Владимир Путин подписа указ, с който прехвърли охраната на моста на Федералната служба за сигурност (ФСБ). Той осъди експлозията като терористична атака срещу критична гражданска инфраструктура и обвини за нея украинските разузнавателни агенции.

Санкциите на ЕС срещу Русия вече възлизат на 123 млрд. евро

Санкциите на ЕС срещу Русия вече възлизат на 123 млрд. евро

Това е 40% от общия оборот на стоки и услуги между Москва и ЕС за 2021 г.