Франция разполага радарна система на източното крайбрежие на Саудитска Арабия, за да повиши защитата на своя съюзник след ракетните атаки срещу петролната инфраструктура на кралството през септември 2019 г., заявиха френски представители, цитирани от "Ройтерс".

Париж обвини Иран за атаката с ракрти и дронове. "В Арабския полуостров и Арабско-Персийския залив, където напрежението нараства, ние разполагаме в рекордно кратко време Специалната група "Ягуар", която допринася за защитата на Саудитското кралство", коментира президентът Еманюел Макрон в реч пред френските военни.

Пентагонът: Нито една ПВО система не може да отблъсне атаката срещу Саудитска Арабия

Пентагонът: Нито една ПВО система не може да отблъсне атаката срещу Саудитска Арабия

Въпреки, че струват милиарди долари...

Оттеглянето на САЩ през 2018 г. от ядрената сделка с Иран и повторното налагане на американски санкции предизвика ескалация на напрежението за няколко месеца, което за кратко доведе до открит конфликт през януари.

Френски представители заявиха, че радарната система като част от мисията "Ягуар" е разположена на източното крайбрежие на Саудитска Арабия, обърната към залива. Те отказват да дадат допълнителни подробности.

Иранската революционна гвардия може да изнесе битката извън границите на Иран, заяви в петък върховният лидер аятолах Али Хаменей в отговор на убийството на Касем Солеймани от САЩ и на размириците в Иран заради свалянето на украинския пътнически самолет.

Саудитска Арабия плати $500 млн. на САЩ

Саудитска Арабия плати $500 млн. на САЩ

Сумата е за издръжката на американския контингент