Властите на Саудитска Арабия платиха на САЩ около 500 милиона долара за възстановяване на разходите за трансфера и разполагането на американски войски и военна техника в страната. Това съобщи Си Ен Ен.

Плащането на Рияд идва на фона на призивите на властите в Ирак за изтегляне на американския контингент в страната.

Тръмп нарече лъжа, изпращането на 12 хиляди войници в Саудитска Арабия

Тръмп нарече лъжа, изпращането на 12 хиляди войници в Саудитска Арабия

По-рано бе съобщено, че Пентагонът изпраща 7 000 военни да противодействат на Иран

На 10 януари Тръмп каза, че САЩ имат възможност да вземат обезщетение от Ирак за изграждането на военни бази и посолство в Багдад в случай на изтегляне на американски войски от тази страна. Ръководителят на Белия дом посочи като пример за такъв подход военното сътрудничество с Рияд. "Изпратихме войски в Саудитска Арабия, която ни плати за това. Те вече са внесли 1 милиард долара за банката", заяви държавният глава.

Пентагонът обяви на 11 октомври миналата година, че Съединените щати ще разположат допълнително 3000 войски, две изтребителни ескадрили, експедиционно крило, две противоракетни ракетни системи "Пейтриът" и система за противоракетна отбрана THAAD.

Разследване на САЩ сочи: Иран е ударил петролните съоръжения в Саудитска Арабия

Разследване на САЩ сочи: Иран е ударил петролните съоръжения в Саудитска Арабия

Мястото, откъдето е предприето нападението, било авиобазата Ахваз в Югозападен Иран

Това решение бе взето от администрацията на САЩ, след като в нощта на 14 септември бяха започнати атаки срещу две предприятия на саудитската национална петролна компания Saudi Aramco с използване на безпилотни летателни апарати.

Представители на бунтовното йеменско движение Ансар Аллах поеха отговорност за това нападение.