Нито една система за противовъздушна и противоракетна отбрана (ПВО и ПРО) не може да отблъсне атака, подобна на тази, извършена срещу Саудитска Арабия на 14 септември. Това обяви ген. Джоузеф Дънфорд, председател на Комитета на съвместните началник-щабове на въоръжените сили на САЩ, цитиран от американските медии.

По-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпео, коментирайки неотблъснатата ракетна атака срещу Саудитска Арабия, изтъкна, че системите за противовъздушна отбрана по целия свят работели "с различна степен на успех".

Иран ще се стреми към "унищожаване на всеки агресор"

Иран ще се стреми към "унищожаване на всеки агресор"

Дори в случай на ограничено нападение

В отговор високопоставен източник от руското военно министерство заяви пред журналисти, че благодарение на САЩ в Саудитска Арабия е разположена не една ракетна система, а мощна система за противовъздушна отбрана, но тя не може да отблъсне удара поради ниската ефективност на своите ракетни системи.

"Що се отнася до реакцията на тази конкретна заплаха, за която говорите, никоя единна система (ПВО и ПРО) не може да защити от такава заплаха, но многостепенните отбранителни способности могат да намалят риска ... атаки, които могат да бъдат извършени от Иран", заяви Дънфорд на пресконференция.

Той добави, че САЩ работят със съюзниците си в региона, за да подобрят съвместно отбранителните способности.

На 16 септември руският президент Владимир Путин в отговор на въпрос за оказване помощ на Саудитска Арабия във връзка с атаките с дронове срещу петролни съоръжения, предложи кралството да закупи от Русия системи С-400 или С-300 за отбраната си.

Няколко петролни съоръжения в Саудитска Арабия бяха ударени на 14 септември. Йеменските бунтовници хуси, срещу които воюва арабската коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, заявиха, че техни бойци са извършили нападението с помощта на дронове. САЩ заявиха, че няма данни за нападение от Йемен, като обвиниха Иран за атаката. Арабската коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, също смята, че Техеран е замесен в атаките. Иран отрича твърденията.

„Хизбула”: Иран ще унищожи Саудитска Арабия при война

„Хизбула”: Иран ще унищожи Саудитска Арабия при война

Не залагайте на война срещу Иран, защото ще ви унищожат