Полицията във Франция ще има право да шпионира заподозрени чрез дистанционно активиране на камерата, микрофона и GPS на техните телефони и други устройства. Това решиха френските депутати, съобщава "Франс прес".

Като част от по-широк законопроект за реформа на правосъдието, разпоредбата за шпиониране беше атакувана от левицата и правозащитниците като авторитарна харта за шпионаж, въпреки че министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети уверява, че тя ще засегне само "няколко десетки случаи годишно".

Мярката ще обхваща лаптопи, автомобили и други свързани предмети, както и телефони, и ще позволи геолокация на заподозрени в престъпления, наказуеми с най-малко пет години затвор.

Устройствата могат да се активират дистанционно, да записват звук и да заснемат хора, заподозрени в тероризъм и организирана престъпност.

Макрон отслабен от безредиците във Франция

Макрон отслабен от безредиците във Франция

Шестдневни безредици във Франция окуражиха крайнодесните съперници на френският лидер.

Разпоредбите "пораждат сериозни опасения относно нарушаването на основните свободи", пише в свое изявление от май групата за цифрови права La Quadrature du Net.

Позовавайки се на "правото на сигурност, на личен живот и на лична кореспонденция" и "правото на свободно придвижване", групата определя предложението като част от "плъзгане към режим на сигурност с тежка ръка".

По време на парламентарен дебат късно снощи депутатите от лагера на президента Еманюел Макрон внесоха поправка, която ограничана използването на дистанционно шпиониране до "когато е оправдано от естеството и сериозността на престъплението" и "за строго пропорционална продължителност".

Всяко използване на разпоредбата трябва да бъде одобрено от съдия, като общата продължителност на наблюдението не може да надвишава шест месеца.