Франция има за цел да ускори експулсирането на нелегални мигранти, съобщава "Ройтерс".

Същевременно обаче странате се стреми да улесни издаването на разрешителни за пребиваване за работещите в сектори, в които има недостиг на кадри, уточниха министрите на вътрешните работи и на труда в съвместно интервю.

През последните седмици темата за заповедите за експулсиране на мигранти без документи попадна във фокуса на обществения дебат във Франция след убийството на 12-годишно момиче, за което главният заподозрян е жена от Алжир без разрешително за пребиваване.

Ако трябва да обобщя, бих казал, че сега трябва да бъдем зли към лошите и мили към добрите, заяви министърът на вътрешните работи Жерар Дарманин в съвместно интервю с министъра на труда Оливие Дюспо за в. "Ле Монд".

Макрон и Сунак умуват как да преборят нелегалната миграция през Ламанша

Макрон и Сунак умуват как да преборят нелегалната миграция през Ламанша

Двамата лидери проведоха първи телефонен разговор

В тази връзка се подготвя законопроект, който трябва да бъде гласуван в парламента в началото на 2023 г. Той ще включва мерки, предпочитани от десницата: улесняване на експулсирането, премахване на защитата за групи като тези, които са пристигнали във Франция като малки деца, и отказ на социални помощи за лицата, на които е разпоредено да напуснат страната.

По-твърдата позиция обаче ще бъде смекчена от мерки като автоматично подновяване на правата за пребиваване за част от лицата, които притежават дългосрочни разрешителни за пребиваване. Освен това ще стане по-лесно за мигрантите, които работят в сектори, които изпитват трудности с наемането на персонал, да узаконят положението си и да получат разрешение за пребиваване.

Въпреки че вече има процедури за легализиране на статута на работниците в сектори с недостиг на персонал - такъв списък беше създаден през 2007 г. - процесът не е "достатъчно динамичен, за да отговори на реалните нужди на бизнеса".

Без мнозинство в парламента, центристкото правителство трябва да убеди други политически сили да подкрепят предложението, за да го превърнат в закон.

Миграцията - основна тема на френското председателство на ЕС

Миграцията - основна тема на френското председателство на ЕС

Позиция на Еманюел Макрон