Френските военноморски сили са заловили през януари хиляди автомати, картечници и противотанкови ракети в Оманския залив, идващи от Иран към бунтовниците хути в Йемен, съобщиха официални лица в четвъртък, цитирани от Associated Press.

Въпреки че Иран отрече да е замесен, изображения на оръжията, пуснати от Централното командване на американската армия, показаха, че те са подобни на други, заловени от американските сили в други пратки, свързани с Техеран.

Съобщението идва в момент, когато Иран е изправен пред увеличаващ се натиск от страна на Запада заради доставката му на дронове за Русия, както и заради жестоките репресии срещу протестиращи. Регионалното напрежение също се изостри след предполагаема атака на израелски дрон срещу военна фабрика в централния ирански град Исфахан. Предишните цикли на насилие след пропадането на ядрената сделка на Иран със световните сили доведоха до това, че Ислямската република започна ответни атаки в морето.

Изземването е извършено на 15 януари в Оманския залив, който се простира от Ормузкия проток, тясното устие на Персийския залив, през Арабско море към Индийския океан. Централното командване на САЩ описа залавянето "по маршрути, исторически използвани за незаконен трафик на оръжия от Иран към Йемен".

Резолюция на ООН забранява трансфера на оръжие за подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен, които превзеха столицата на страната в края на 2014 г. и са във война с водена от Саудитска Арабия коалиция, подкрепяща международно признатото правителство на страната от март 2015 г.

Френските военни не отговориха на искания за коментар относно залавянето на оръжията. Говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани в онлайн съобщение отхвърли информациите, че Техеран е доставил оръжията на кораба и описа обвиненията като "политически мотивирани".

Над 2900 цивилни жертви за година в Йемен

Над 2900 цивилни жертви за година в Йемен

Само за 6-месечното примирие са загинали или ранени повече от 900 души