Френската левица, която е в опозиция, получи мнозинство в горната камара на парламента за първи път от половин век насам, съобщиха информационните агенции.

Днес във Франция се проведоха частични избори. Гражданите на 44 избирателни окръга направиха своя избор за 170 от общо 348 места Сената.

Според предварителните резултати, левите партии ще получат в горната камара най-малко 23 места допълнително, с техните представители ще бъдат поне 175.
Изборите за Сената са непреки, на тях гласуваха 72 хиляди души - депутати и  представители на местната власт.

На 1 октомври предстои да бъде избран председател на Сената.

Победата на левите партии, 7 месеца преди президентските избори, се определя от наблюдателите като политически удар за президента Никола Саркози и управляващата партия Съюз за народно движение (UMP).

По думите на френския премиер Франсоа Фийон, загубата на десницата е повлияна от разногласията между привържениците й в много от регионите, както и от резултатите от местните избори, на които победи левицата.

„Моментът на истината ще дойде през пролетта... Резултатите от изборите за Сената показват каква всеотдайност ще ни е необходима." - коментира Фийон.

Той призова към преодоляване на разногласията и обединяване на всички, които споделят ценностите на мнозинството, оглавявано от президента Никола Саркози.