Долната камара на френския парламент одобри с голямо мнозинство забраната на бурката на обществени места, съобщи електронното издание на френския „Le monde". „За" ограничението се обявиха 335 депутати. „Против" беше само един.

За да се превърне в закон, забраната трябва да бъде одобрена и от горната камара на кабинета - Сената, като се очаква това да стане факт през септември.

В гласуването взеха участие всички депутати от управляващата партия на Саркози - Съюз на народно движение. Във вота обаче липсваха голяма част от опозицията - френските социалисти, партията на комунистите и тази на зелените. Всички те са изначално против налагането на ограничения в облеклото на жените, изповядващи ислям във Франция.

Според приетите ограничения се предвижда глоба в размер на 150 евро за носене на бурка.

Казвайки „да" на забраната на този елемент от облеклото на мюсюлманките, френските депутати решиха още в сила да влязат и наказания за онези лица, които принуждават жените да носят бурки. За тях се предвиждат затвор от една година и глоба в размер на 30 000 евро. Според приетите забрани наказанията се удвояват в случай, че мюсюлманките са малолетни.

Скорошно национално проучване във Франция показа, че 82% от населението подкрепя налагането на подобен вид ограничение. Категорична против бурките се обяви и президентът Никола Саркози.