Четирите най-големи профсъюза във Франция (CGT, Unsa, Sud-Rail и CFDT), в които членуват работници от френския жп превозвач (SNCF) взеха решение за започване на безсрочна стачка, считано от 12 октовмри, предаде РИА Новости.

Първоначално недоволните от пенсионната реформа синдикати планираха на тази дата да се проведе поредният общонационален протест. Според взетото в сряда решение, синдикатите ще решават ден за ден дали ще продължават протестите. SCNF са били официално уведомени за предстоящата стачка.

Очаква се към стачката да се присъединят и служителите от обществения транспорт в Париж. При това положение протестите ще усложнят сериозно транспортната ситуация както в столицата, така и в цялата страна.

Към железничарите се присъединиха и енергетиците. Това реши ръководството на най-големия специализиран профсъюз CGT-Energie. В стачката ще вземат участие 140 предприятия, сред които Electricite de France (EDF) и GDF Suez. Не е изключено и работници от други сфери да се присъединят към протестите.

Френските профсъюзи считат основните предложения за пенсионния реформи за неприемливи и обявиха, че ще се борят до край за отмяната им. Президентът Никола Саркози и премиерът Франсоа Вион заявиха нееднократно, че няма да отстъпят от позицията си.

В момента французите се пенсионират на 60 години, ако са плащали осигуровки в продължение на 40 години и половина или на 65, ако са плащали отчисления за по-кратък период. Правителството иска това да става съответно на 62 и 67 години. През 2018г. ще бъде необходимо французите да са се осигурявали в продължение на 42 години.

Според законопроекта, от 1 юли 2011г. родените през 1951г. ще се пенсионират най-рано четири месеца след рождения си ден. Всяка година ще се прибавят по още четири месеца върху възрастта.

Недоволството се повишава допълнително от факта, че зад реформите стои министъра на труда Ерик Вьорт, който се оказа замесен в дело за нелегално финансиране от милиардерката Лилиан Бетанкур.

Президентът е твърдо решен да проведе реформата, за да съхрани пенсионната система, която ежегодно увеличава дълга на страната. Дефицитът на държавните разходи на Франция през тази година може да достигне 8% от БВП и да превиши 150 млд. евро.