Френските власти обявиха, че през миналата година са били неутрализирани около 24 хиляди хакерски атаки срещу военни обекти на Франция, предаде Би Би Си.

Министърът на отбраната Жан-Ив льо Дриан заяви, че с всяка година броят на кибератаките се удвоява и че през 2017 г. обект на такива посегателства може да станат президентските избори.

Льо Дриан предупреди, че ще е крайно наивно да се смята, че Франция е застрахована срещу хакери като тези, които атакуваха американските президентски избори. Той постави като задача да се преразгледат мерките по киберсигурността на страната.

Официален доклад: Путин е наредил намесата в американските избори

Официален доклад: Путин е наредил намесата в американските избори

Идентифицирани са руските агенти...

По думите му, през последните три години хакерските нападения са се активизирали и представляват сериозна заплаха.

В интервю за вестник "Le Journal du Dimanche" министърът на отбраната предупреждава, че Франция "не бива да бъде наивна". Той допълва, че специалистите по киберсигурност са предотвратили хиляди атаки на чуждестранни хакери, включително срещу системата за управление на безпилотни летателни апарати.

Предупрежденията на Жан-Ив льо Дриан идват непосредствено след разкритията на американското разузнаване за намесата на Русия в президентските избори, насочена към подпомагане на Доналд Тръмп и дискредитиране на опонентката му Хилари Клинтън.

Както и Тръмп, кандидатът на френската десница Фнсоа Фийон се обяви за сближаване с Русия. Той също се оказа изненадващ победител на първичните избори на десните, както и Тръмп за номинацията на републиканците в САЩ.