Европейският съюз работи по серия от мерки, насочени към пряко подпомагане на компаниите, засегнати от санкциите срещу Русия, наложени заради ситуацията в Украйна. Това съобщи британският вестник "Файненшъл таймс" (ФТ), като се позова на подготвяна чернова на документите.

Според FT ЕС възнамерява да субсидира европейските компании, които страдат от нарастващите цени на енергията. Регулаторните органи на ЕС заявяват, че помощта трябва да бъде "целенасочена и пропорционална" и да се съобразява с действащата регулаторна рамка, за да се избегне "надпревара за субсидии" и нарушаване на механизмите за лоялна конкуренция на общия пазар.

ЕС договори новите антируски санкции

ЕС договори новите антируски санкции

След ядрените заплахи на Путин и мобилизацията

Преди това експертът Дан Еберхарт, ръководител на компанията за петролни услуги Canary, изрази мнение, че Западът е изправен пред "окончателен смъртоносен удар" от налагането на ограничения върху цената на енергийните ресурси от Русия. Той нарече ограничаването на цените на руския петрол фатален удар за Запада. По негова оценка санкциите срещу Москва "не вещаят нищо добро за архитектите на тази политика".

В момента руските въоръжени сили провеждат военна агресия срещу Украйна. Руският президент Владимир Путин обяви стартирането ѝ на 24 февруари. Според него целта на военните действия е да се демилитаризира съседната страна и да се денационализират нейните власти.

Новите санкции на ЕС спират руския петрол за Сърбия

Новите санкции на ЕС спират руския петрол за Сърбия

Не се предвижда дерогация за Западните Балкани заради отказа на Белград да сакционира Москва

Решението за провеждане на агресията предизвика нови санкции срещу Русия от страна на САЩ и техните съюзници.