Лидерите на най-големите икономики в света в общи линии се разбраха на срещата на върха на Г-20 в Китай да съгласуват макроикономически политики и да се противопоставят на протекционизма, ала малко конкретни предложения са били представени, които да отговорят на нарастващото предизвикателство спрямо глобализацията и свободната търговия, отбелязва „Ройтерс”.

На двудневнана среща в живописния китайски град Ханчжоу президентът на Китай Си Цзинпин призова големите икономики да постигат растеж чрез иновации, а не само с фискални и монетарни мерки.

Нашата цел е да съживим двигателите на растежа на международната търговия и инвестициите”, изтъква Цзинпин в заключителното изявление от срещата, допълвайки: „Ние ще подкрепим многостранните търговски механизми и ще се противопоставим на протекционизма, за да преустановим спада в световната търговия.”

Дискусиите по време на срещата на Г-20 бяха смутени от Северна Корея, която изстреля тестово три балистични ракети със среден обсег в предизвикателно напомняне за опасностите пред глобалната сигурност. 

Северна Корея е правила изпитания на ракети в чувствителни моменти в миналото, за да привлече вниманието към военната си мощ. Но изпитанието в понеделник рискува да постави в неудобно положение нейния съюзник Пекин, който положи извънредни усилия, за да гарантира спокойно протичане на срещата в Ханчжоу.

Пекин изтъкна, че се надявал съответните страни да избягват да предприемат каквито и да е действия, които биха ескалирали напрежението. САЩ определиха действията н Пхенян като безразсъдни, докато японският премиер Шиндзо Абе казал на американския президент Барак Обама, че това било непростимо.

След като срещата на върха на Г-20 се провежда след решението на британците да напуснат ЕС и преди президентските избори в САЩ през ноември, лидерите на страните от формата се очакваше да защитят свободната търговия и глобализацията и да предупредят срещу изолационизма.

Една от малкото сфери, в които беше отбелязан напредък, е в опазването на околната среда. Китай и САЩ ратифицираха споразумението от Париж за ограничаване на вредните емисии, подготвяйки сцената други държави да последват примера им.

Британският премиер Тереза Мей, която за първи път присъства на среща на върха на Г-20, настоя, че правителствата трябва да „направят повече, за да гарантират, че работещите хора действително печелят от възможностите, създадени от свободната търговия”, допълвайки, че тази дискусия е в сърцевината на това как се изгражда една икономика, която работи за всички.  

Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард, говорейки след приключването на срещата на Г-20, също подчерта, че повече приобщаващ растеж бил приоритет в глобалната икономика.

„Имаме нужда от повишен растеж, но той трябва да бъде по-добре балансиран, по-устойчив и приобщаващ, така че да се възползват всички хора”, изтъкна Лагард.