Големите сили от Г-7 работят с Израел, за да осигурят "бърз" край на неговата опустошителна война в Газа и да намалят цивилните жертви. Това заяви италианският външен министър Антонио Таяни, цитиран от "Ройтерс".

От италианското външно министерство информираха, че Таяни е провел телефонни разговори с британския си колега Дейвид Камерън и френския - Катрин Колона, и е предложил "съвместни форми на натиск, на ниво Г-7, върху участващите страни в конфликта за постигане на определени цели".

"Страните от Г-7 работят с израелското правителство за намиране на бърз изход от военната фаза", заяви Таяни.

На този фон в началото на януари Италия пое ротационното председателство на Г-7, чиито членове също са САЩ, Канада, Япония, Германия, Франция и Великобритания.

Африка и изкуственият интелект - ключови теми за италианското председателство на Г-7

Африка и изкуственият интелект - ключови теми за италианското председателство на Г-7

В началото на януари Италия пое ротационното председателство на Г-7

"Абсолютна цел" е "незабавното ограничаване на броя на палестинските цивилни жертви", а втората цел е "да се окаже натиск върху израелското правителство да прекрати военните операции" в Газа, посочват от италианското МВнР.

Отбелязва се, че това ще помогне за съживяване на перспективите за преговори за "трудното, но неизбежно" решение за две държави, съгласно което палестинците ще спечелят държавност в териториите, завзети от Израел по време на войната в Близкия изток през 1967 г.

Израел започна мащабна въздушна и сухопътна офанзива в Газа с даде заявка да унищожи управляващото палестинско движение "Хамас" в отговор на нападението от 7 октомври.

Таяни е обсъдил с колегите си и зачестяването на атаките от подкрепяните от Иран йеменски хуси срещу търговски кораби в Червено море в знак на протест срещу войната на Израел в Газа.

Той е изразил и решимост да потвърди отново подкрепата на Г-7 за Украйна срещу инвазията на Русия. Киев трябва да може да "продължи да разчита на нас и на нашия ангажимент за справедлив и траен мир, също и с оглед на усилията за възстановяване", категоричен е Таяни.

Израел: Войната срещу Газа ще продължи 2 месеца с тази интензивност

Израел: Войната срещу Газа ще продължи 2 месеца с тази интензивност

Израелската армия няма да напусне района до пълното премахване на "Хамас"