Италианският премиер Джорджа Мелони увери Украйна в продължаващата подкрепа на Г-7, съобщава ДПА.

В телефонен разговор с държавния глава Володимир Зеленски в четвъртък Мелони е обявила, че агресията на Русия срещу нейната съседска страна ще бъде във фокуса на италианското председателство на Г-7.

Италия председателства групата на най-развитите икономики от началото на годината. Останалите членове са САЩ, Германия, Канада, Великобритания, Япония и Франция.

Мелони пред прокремълски майтапчии: Всички са уморени от войната в Украйна

Мелони пред прокремълски майтапчии: Всички са уморени от войната в Украйна

Вован и Лексус публикуваха запис на телефонен разговор с италианския премиер в социалните мрежи

След телефонния разговор Зеленски благодари на Мелони за нейната подкрепа - включително по отношение на желанието на Украйна да се присъедини към ЕС. Той съобщи в социалната мрежа X, че по време на разговора е предоставил информация и за последните руски атаки.

"Благодарен съм на Италия и лично на Джорджа за готовността им да продължат да укрепват въздушния щит на Украйна", написа Зеленски. "Допълнителната противовъздушна отбрана спасява животи и осигурява нормален живот в нашите градове".

Украйна се отбранява от руската военна инвазия почти две години. В средата на декември ЕС се съгласи да започне преговори за членство с правителството в Киев.