На срещата на G20, която протича онлайн, канцлерът на Германия Ангела Меркел призова към по-тясно международно сътрудничество за осигуряване на достъп до ваксини срещу коронавируса, предаде Дойче веле.

"За да ограничим пандемията, ваксинацията трябва да е възможна и достъпна за всяка страна. Средствата, отделени за това, са недостатъчни... Необходимо е надеждно финансиране, по-ефективно сътрудничество и независимост (при вземането на решения - б.р." - коментира Меркел.

Pfizer поиска разрешение от САЩ за спешна употреба на ваксина срещу коронавируса

Pfizer поиска разрешение от САЩ за спешна употреба на ваксина срещу коронавируса

С това се поставя начало на процес

Непосредствената цел на международната кампания срещу пандемията е до края на 2021 г. вече да има достъпни 2 милиарда дози ваксина.

"За тази инициатива вече събрани близо 5 милиарда долара (4.2 млрд евро). Приносът на Германия е над 500 милиона евро." - поясни Меркел.

Става дума за задействане на глобалния механизъм COVAX, който да предостави на всички страни по света равен достъп до безопасни и ефективни ваксини, след тяхното лицензиране и регистриране. Инициативата се координира с Коалицията по иновации за подготвяне на реакцията при епидемии (CEPI), Глобалния алианс по ваксините и имунизациите (GAVI) и Световната здравна организация. Задачата на COVAX е до края на 2021 г. да разпредели безопасните и ефективни ваксини между страните, участващи в инициативата, пропорционално на броя на тяхното население. Към COVAX досега са се присъединили 172 държави, включително Китай. САЩ не са сред тях.

Ваксината на Оксфорд изгражда имунитет срещу Covid-19 при възрастните

Ваксината на Оксфорд изгражда имунитет срещу Covid-19 при възрастните

Ваксината по-добре се приема от по-възрастните хора в сравнение с по-младите

Основните теми на срещата на G20, която се председателства от Саудитска Арабия, са борбата с пандемията, международната икономическа криза и промените в климата. Форумът протича в два дни - 21 и 22 ноември.

Срещата беше открита от саудитския крал Салман бин Абдел Азис ал Сауд. Той също се обяви за равномерно разпределяне на ваксините, както и за това цените им да са достъпни и за развиващите се страни.

Във форума участва и президентът на САЩ Доналд Тръмп, който обяви, че страната му напуска СЗО - беше планирано това да стане официално през юли 2021 г., но се очаква избраният президент Джо Байдън да отмени решението и Съединените щати да останат в организацията. Аргументът на Тръмп е, че СЗО твърде късно е информирала света за заплахата от коронавируса, защото е под влиянието на Китай.

Втори пробив: Ваксината на Moderna показва 94,5% ефективност

Втори пробив: Ваксината на Moderna показва 94,5% ефективност

В клиничното изпитване са участвали над 30 000 души