Страните от Групата на седемте (G7) планират да заделят 15 милиарда долара през следващите две години за подкрепа на женското образование в развиващите се страни. Британското външно министерство съобщи това в понеделник.

Държавите-членки на Г7 се надяват, че благодарение на разпределените средства над 20 милиона момичета в страните с ниски доходи ще могат да ходят на училище до 2026 г., а 20 милиона момичета от тези страни ще се научат да четат до 10 години. "Инвестирането в образование за момичета е една от най-далновидните инвестиции за изваждане на хората от бедност, стимулиране на икономическия растеж, спасяване на животи и подпомагане справянето с въздействието на пандемията на коронавируса.

Външните министри от Г-7 с първа присъствена среща от 2019 г.

Външните министри от Г-7 с първа присъствена среща от 2019 г.

Последната среща на външните министри от Г-7 се проведе в Северозападна Франция през април 2019 г.

Дете, чиято майка може да чете, е с 50% повече вероятно ще навърши пет години, два пъти по-често той сам посещава училище, а също и 50% по-вероятно да бъде ваксиниран от децата на неграмотни майки ", се казва в изявление на британското външно министерство

Очаква се $ 15 милиарда да бъдат разпределени чрез 2X Challenge, партньорство между институции за финансиране на развитието, стартирано от страните от Г7 през 2018 г. Това партньорство работи със средства от тези организации и международни банки за развитие с цел предоставяне на финансова помощ на предприятия, които са собственост на жени или където работят много жени и чиито дейности са насочени главно към жени.

Министерството на външните работи на Обединеното кралство подчерта, че подобни проекти са особено важни в момент, когато пандемията от коронавирус "сериозно засегна жените и момичетата", които пропуснаха училище поради това, "нямаха необходимия достъп до услуги за репродуктивно здраве, изправени пред нараснали насилие и повишен риск от загуба на работа. "

Съответното изявление на британското външно министерство беше публикувано в навечерието на първата среща от две години на външните министри на Г7, която ще се проведе в Лондон от 3 до 5 май.

В допълнение към външните министри на Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония, върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Йозеп Борел, представители на Австралия, Индия, Южна Корея и Южна Африка, като както и генералният секретар на Асоциацията на южноафриканските държави бяха поканени на събитието. -Източна Азия (АСЕАН) Лим Джок Хой.