Външните министри на страните от G7 излязоха със съвместно изявление, с което настояват Русия да установи кои са лицата, отговорни за отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални.

Документът, приет от първите дипломати на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания, САЩ и върховния представител на ЕС по външните работи, е публикуван на сайта на Държавния департамент на САЩ.

Министрите категорично осъждат покушението срещу Навални. Посочва се, че Германия е информирала партньорите си от G7 за направените изследвания на руския опозиционер, показващи, че срещу него е извършено покушение с нервно-паралитичното вещество "новичок".

"Всяка употреба на химическо оръжие, на което и да е място и по което и да е време, от когото и да е и при каквито и да е обстоятелства, е неприемливо и нарушава международните норми, забраняващи използването на такова оръжие. Ние, министрите на външните работи от G7, призоваваме Русия незабавно и изцяло да внесе прозрачност по отношение на това кои са отговорните лица за това отвратително отровителство и д аги изправи пред съда, в съответствие с ангажиментите си по Конвенцията за забрана на химическите оръжия." - призовават дипломатите.

Гебрев: България да сезира ЕС и НАТО за покушението с „новичок” на българска територия

Гебрев: България да сезира ЕС и НАТО за покушението с „новичок” на българска територия

Да бъде поискано техническо съдействие от ОЗХО...