Румънският вицепремиер Габриел Опря временно ще заеме поста премиер, след като Виктор Понта обяви оттеглянето си по здравословни причини, предаде "Ройтерс". Той претърпя операция на коляното след травма на мач и съобщи, че възстановяването му ще отнеме време и няма да може да изпълнява задълженията си.

Понта поиска това с писмо до президета Клаус Йоханис, както е по Конституция и държавният глава обяви, че Опря ще изпълнява временно функциите на министър-председател.

Това обаче се случва на фона на скандалите около кабинета, а Понта не е информирал президента, че ще пътува извън страната за операцията си.

Припомняме, че правителството Понта оцеля по-ранопрез месеца след вот на недоверие, след разразил се корупционен скандал. Парламентът на Румъния отхвърли и молба на антикорупционни прокурори да се отнеме имунитетът на премиера, който е разследван за корупция и други престъпления.

Румънски прокурори за борба с корупцията обявиха, че са започнали криминално разследване спрямо действащия министър-председател, подозирайки го в извършването на престъпления като фалшификации, пране на пари, конфликт на интереси и укриване на данъци. Премиерът е заподозрян за корупция, включително за данъчни измами в периода 2007-2008 година докато е бил депутат в парламента.

Темата за обвиненията срещу румънския премиер Виктор Понта влезе и в Европейския парламент (ЕП).

Клаус Йоханис призова Понта да подаде оставка.