Тунис и Гърция са започнали съвместни военни учения тази седмица в Средиземно море, за да засилят координацията си срещу нелегалната морска дейност, включително контрабанда и нелегална миграция. Това съобщиха от министерството на отбраната на Тунис, цитирани от "Франс прес".

"Това учение има за цел да развие сътрудничеството между Тунис и Гърция в борбата срещу всички опасности в морето, включително незаконната миграция и контрабанда", отбеляза говорителят на военното ведомство Мохамед Зекри.

Друга цел е да се разработи морско наблюдение и операции за издирване и спасяване, допълни той и уточни, че ученията се провеждат в международни води близо до тунизийското крайбрежие.

Тунис участва в учението със специални военноморски сили и патрулен катер, докато гръцките военноморски сили изпратиха фрегатата "Саламин", се уточнява в изявление на министерството, без да се предоставят допълнителни подробности.

Тунис, който е обхванат от политически и икономически кризи, регистрира всеки ден мигранти да напускат крайбрежието му в отчаяни опити да стигнат до Европа.

Броят на мигрантите, опитващи пътуването, достигна своя връх през миналата година, като беше на най-високото си ниво от 2011 г. насам, когато въстание свали автократичния владетел на северноафриканската държава Зин Ел Абидин Бен Али.

Тунизийските власти многократно призоваваха за по-голямо сътрудничество между средиземноморските държави за борба с незаконната миграция.