Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис отново призова скулптурите от Партенона в Атина да бъдат върнати от Британския музей, съобщава "Ройтерс".

Подновеният апел идва месеци след дипломатически спор с Великобритания за 2500-годишните артефакти.

В първото си публично изявление по въпроса от ноември насам Мицотакис заяви, че правителството му е преговаряло с директора на Британския музей за споразумение за връщането им в музея на Акропола в сърцето на гръцката столица.

"Нека бъда ясен, ще настояваме за тяхното повторно събиране по много причини. Но една, според мен, е най-важната: само видени заедно, на място, в сянката на Акропола, можем наистина да оценим тяхното огромно културно значение".

Гърция не дава спорът за скулптурите от Партенона да развали отношенията ѝ с Великобритания

Гърция не дава спорът за скулптурите от Партенона да развали отношенията ѝ с Великобритания

Според Мицотакис отмяната на срещата със Сунак е имала и положителна страна

Гърция многократно е призовавала Британския музей да върне за постоянно 2500-годишните скулптури, които британският дипломат лорд Елгин е взел от Партенона през 1806 г., когато Гърция е била под османско владичество.

Около половината от 160-метровия фриз, украсявал храма в Атина, понастоящем се намира в Британския музей, а 50 метра от резбите са в Акропола в Гърция.

През ноември, по време на интервюто за Би би Си Мицотакис сравни разделянето на скулптурите - известни като мраморите на Елгин във Великобритания - с разрязването на картината "Мона Лиза" наполовина - сравнение, отхвърлено от британското правителство.

Впоследствие британският премиер Риши Сунак отмени среща с Мицотакис в Лондон, което предизвика гневна реакция от страна на гръцкия министър-председател.

Сунак отмени среща с Мицотакис заради спора за скулптурите от Партенона

Сунак отмени среща с Мицотакис заради спора за скулптурите от Партенона

Лидерът на опозицията обаче може да ги отстъпи на Атина при "взаимно приемливи" условия

Гърция заяви, че е готова да заеме антики на Британския музей в замяна на възможността да изложи временно скулптурите в Атина.

Британският музей обеща да обмисли заемането на скулптурите на Гърция, стига тя да признае собствеността му върху тях.

Вчера Британският музей и лондонският музей "Виктория и Албърт" обявиха, че съгласно дългосрочно споразумение ще изпратят за изложба в Гана златни и сребърни артефакти, плячкосани от британски войници от кралския двор Асанте в Западна Африка през 19-ти век.